Social Presencing Theater

Social Presencing Theater is een onderdeel van het Presencing Institute. Het is een opkomende kunstvorm die het creatieve potentieel van Theorie U en presencing verkent. Het woord “Theater” komt uit de Griekse thea, wat betekent “het zien van het zien.” Het woord theater kan worden gedefinieerd als een “plaats van verwezenlijking van belangrijke gebeurtenissen of acties.” Social Presencing Theater komt uit de gemeenschap om deze gemeenschap in staat te stellen om zichzelf te zien en de toekomst te ontwikkelen.

De oorsprong van Social Presencing Theater

Social Presencing Theater is ontstaan door een samenwerking tussen Otto Scharmer (schrijver van het o.a. boek Theory U en Leading from the Emerging Future) en Arawana Hayashi (Senior Lerares Shambala en Bugaku Danseres-Japanse Traditionele dans).

Zo beschrijft Otto Scharmer het: “Een nieuwe sociale kunstvorm welke verschillende projecten van gemeenschappen en hun transformatieve verhalen verbindt. Dit doen we door middel van action Learning, theater, stilte in aandacht, generatieve dialoog en open space. De vraag is hoe je de essentie van deze projecten kan communiceren. En dat op een manier die de kwaliteit van collectief bewustzijn en actie transformeert en verhoogt. Daarom beginnen we met een nieuw experiment. Het experiment is een synthese tussen theater, belichaamd aanwezig zijn, dialoog en stilte. Het heet Social Presencing Theater.”

Wanneer zet je Social Presencing Theater in?

Als situaties complex zijn en oplossingen niet voor de hand liggen. Als onze normale manier van denken en handelen ons geen uitkomsten meer biedt en we onze eigen patronen moeten doorbreken om nieuwe ingangen te kunnen ontdekken.

Werk jij aan transformatie? Bestaat je werk uit het doorbreken van bestaande patronen en blinde vlekken in het systeem aan het licht brengen? Dan weet je dat wezenlijke transformatie vaak vraagt om een andere beweging.

Social Presencing Theater (SPT) is een verzameling werkvormen die het lichaamsbewustzijn en het sociaal bewustzijn vergroten. Deze intelligentie kan ingezet worden om complexe situaties te verhelderen en nieuwe oplossingen te ontdekken.

Social Presencing Theater oefeningen

Organisatie

Social Presencing Theater is een onderdeel van het Presencing Institute. Het is een opkomende kunstvorm die het creatieve potentieel van Theorie U en presencing verkent. Het woord “Theater” komt uit de Griekse thea, wat betekent “het zien van het zien.” Het woord theater kan worden gedefinieerd als een “plaats van verwezenlijking van belangrijke gebeurtenissen of acties.” Social Presencing Theater komt uit de gemeenschap om deze gemeenschap in staat te stellen om zichzelf te zien en de toekomst te ontwikkelen.

Gratis Theory U downloads

Lees ook:

 

Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.