Theory U

Theory U is één van de moderne, wetenschappelijke aanpakken waarmee we werken. Het is een verandermodel waarbij je op toegankelijke wijze bij dieper gelegen niveaus van kennis kunt komen. Tijdens het U-proces gaan mensen op een andere manier naar complexe vraagstukken kijken. Dat resulteert in vernieuwende inzichten en diepgaande veranderingen die blijvend zijn. We geven twee trainingen op basis van Theory U: Organisatieontwikkeling met Theory U en Coachen met Theory U.Wat is Theory U?

Theory U is een model voor fundamentele verandering. Mensen gaan op een andere manier kijken naar complexe vraagstukken tijdens het U-proces. Dat resulteert in vernieuwende inzichten en diepgaande veranderingen die blijvend zijn.

Een U-aanpak omvat een diepgaande beweging, zoals in de letter U. Wanneer je werkt met Theory U buig je de complexe vraagstukken van deze tijd om naar wezenlijke veranderingen. Je benadert je vraagstuk op meerdere niveaus van betrokkenheid; het gaat niet alleen om ‘het probleem oplossen’. Je werkt vanuit een verbinding met jezelf, met anderen en met alle aspecten die met de vraag samenhangen. Het proces bewerkstelligt een verdieping van het bewustzijn van alle betrokkenen en het benutten van wijsheid uit het onbewuste.

Theory U is een modern verandermodel voor begeleiders, managers en eigenlijk iedereen die invloed wil uitoefenen op verandering. De methodiek geeft handvatten voor het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, het bouwen van lerende teams en het samen zoeken naar doorbraken in complexe vraagstukken.
Download gratis de brochure Theory U

Nieuwe oplossingen vinden

Doordat we continu in ons eigen denkpatroon zoeken naar oplossingen voor complexe vraagstukken, komen we ook vaak met dezelfde oplossingen. Door het toepassen van het U-proces ga je de diepte in en kom je, samen met jouw team, tot nieuwe inzichten.

Je vindt de nieuwe oplossingen tijdens de 7 fasen van het U-proces: vanuit downloading ga je via seeing, sensing, presencing, crystallizing en prototyping naar performing. Door het aanboren van verschillende kennisbronnen, ontstaat er meer kennis en een groter inzicht waardoor vernieuwende oplossingen zichtbaar worden.

Theory U training

Een U-aanpak geeft je de mogelijkheid om je organisatie in contact te brengen met creatie en intuïtie. Je gaat buiten de gebaande paden om tot wezenlijke verandering te komen. De aanpak is verfrissend, stroomt als het ware vanzelf en brengt je onderin de U, in een staat van Presence. Dat kun je het best omschrijven als een contact met het ‘grotere geheel’, voorbij denken en peinzen. Daar zijn diepe en wezenlijke inzichten op basis waarvan jij, je team of je hele organisatie keuzes kan maken die een andere toekomst mogelijk maken. Leer hoe jij Theory U kan inzetten bij organisatieontwikkeling in de training Organisatieontwikkeling met Theory U.

Verandering in organisaties

Organisaties zijn continue in verandering. “Nogal wiedes” zou Carl Weick zeggen. Deze hoogleraar in organisatiekunde, riep in de jaren ’70 van de vorige eeuw al dat een organisatie niet bestaat, maar dat er sprake is van een organiseren. Het zelfstandig naamwoord suggereert dat er een stabiele situatie is. En die is er niet. Nooit. De werkelijkheid is dynamisch, is voortdurend in beweging en daarom geeft hij de voorkeur aan het gebruik van een werkwoord.

Weick legt daarmee een wetenschappelijke basis voor wat via het werk van Peter Senge (The fifth Discipline) en Otto Scharmer’s Theory U uitgroeit naar een moderne kijk op leiden en organiseren. De leerfilosofie van Het Eerste Huis sluit hier volledig op aan. Organisaties ontstaan elke dag. Leiderschap heeft te maken met het organiseren van mensen en ideeën rondom de doelen en betrekkingen van de organisatie. Door het hele (speel)veld te betrekken vinden medewerkers weer zin om bij te dragen en worden veranderingen gewenst in plaats van gevreesd.

Download gratis de Theory U Whitepaper

Theory U inzetten bij coaching en organisatieontwikkeling

De U Theorie was aanvankelijk gericht op complexe verander-vraagstukken in de samenleving en in organisaties, maar vindt nu ook zijn weg naar individuele coaching. Deze aanpak brengt je voorbij oordelen, cynisme en angst en helpt jou of je organisatie om al het aanwezige potentieel in te zetten voor wezenlijk andere keuzes en een andere toekomst. Wil jij Theory U toepassen in jouw coachingspraktijk?
Vraag de brochure aan

De grondlegger van Theory U: Otto Scharmer

Otto Scharmer is de grondlegger van Theory U. Het boek van Otto Scharmer, Theorie U, is ook bij ons verkrijgbaar. Bestel het boek Theorie U hier.

CC License by the Presencing Institute - Otto Scharmer

Jos Rovers

Jos Rovers

Eigenaar, Consultant, Trainer

T. (085) 301 87 41

Anita Sijm

Workshop Theory U

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9 uit 10 op basis van 378 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.