Theory U

Theory U is één van de moderne, wetenschappelijke aanpakken waarmee Het Eerste Huis werkt. Het is een verandermodel waarbij je op toegankelijke wijze bij dieper gelegen niveau's van kennis kunt komen. Op deze pagina lees je meer over de veranderingaanpak en over de trainingen die je bij ons kunt volgen om Theory U in te zetten bij coaching en organisatieontwikkeling.

Wat is Theory U?

Theory U is een model voor fundamentele verandering. Tijdens het U-proces gaan mensen op een andere manier naar complexe vraagstukken te kijken. Dat resulteert in vernieuwende inzichten en diepgaande veranderingen die blijvend zijn.Theory U is een procesmodel voor vernieuwing en transformatie van mens en organisatie. Het is méér dan een theorie. Een U-aanpak omvat een diepgaande beweging, zoals in de letter U, vandaar de naam. Wanneer je werkt met Theory U buig je de complexe vraagstukken van deze tijd om naar wezenlijke veranderingen. Je benadert je vraagstuk op meerdere niveaus van betrokkenheid; het gaat niet alleen om ‘het probleem oplossen’. Je werkt vanuit een verbinding met jezelf, met anderen en met alle aspecten die met de vraag samenhangen. Het proces bewerkstelligt een verdieping van het bewustzijn van alle betrokkenen en het benutten van wijsheid uit het onbewuste. Het U-proces brengt deelnemers daarmee in contact. Het gaat verder dan het handelen alleen. Het komt voort uit intuïtief weten, co-creatie en collectieve wijsheid. Juist dát deel is essentieel voor fundamentele verandering en duurzame oplossingen.Theory U is een geweldig en modern verandermodel voor begeleiders, managers en eigenlijk iedereen die invloed wil uitoefenen op verandering. De methodiek geeft handvatten voor het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, het bouwen van lerende teams en het samen zoeken naar doorbraken in complexe vraagstukken.

Nieuwe oplossingen vinden via het Theory U-proces

Het U-proces bestaat uit zeven fasen die de diepte in gaan. Vanuit downloading ga je via seeing, sensing, presencing, crystallizing en prototyping naar perfoming. Tijdens een circulair proces wordt er gezocht naar oplossingen. Door het aanboren van verschillende kennisbronnen, ontstaat er meer kennis en een groter inzicht waardoor vernieuwende oplossingen zichtbaar worden.

De grondlegger van Theory U: Otto Scharmer

Otto Scharmer is de grondlegger van Theory U. De U Theorie was aanvankelijk gericht op complexe verander-vraagstukken in de samenleving en in organisaties, maar vindt nu ook zijn weg naar individuele coaching. Deze aanpak brengt je voorbij oordelen, cynisme en angst en helpt jou of je organisatie om al het aanwezige potentieel in te zetten voor wezenlijk andere keuzes en een andere toekomst. Het boek van Otto Scharmer, Theorie U, is ook verkrijgbaar in de webshop van Het Eerste Huis. Bestel het boek Theorie U hier.Theory U effectief inzetten bij organisatieontwikkeling

Een U-aanpak geeft je de mogelijkheid om je organisatie in contact te brengen met creatie en intuïtie. De aanpak is verfrissend, stroomt als het ware vanzelf en brengt je onderin de U, in een staat van Presence. Dat kun je het best omschrijven als een contact met het ‘grotere geheel’, voorbij denken en peinzen. Daar zijn diepe en wezenlijke inzichten op basis waarvan jij, je team of je hele organisatie keuzes kan maken die een andere toekomst mogelijk maken. Er kan dan werkelijk iets nieuws ontstaan.

Verandering in organisaties

Organisaties zijn tegenwoordig bijna continue in verandering. “Nogal wiedes” zou Carl Weick zeggen. Deze hoogleraar in organisatiekunde, riep in de jaren ’70 van de vorige eeuw al dat een organisatie niet bestaat, maar dat er sprake is van een organiseren. Het zelfstandig naamwoord suggereert dat er een stabiele situatie is. En die is er niet. Nooit. De werkelijkheid is dynamisch, is voortdurend in beweging en daarom geeft hij de voorkeur aan het gebruik van een werkwoord. Weick legt daarmee een wetenschappelijke basis voor wat via het werk van Peter Senge (The fifth Discipline) en Otto Scharmer’s Theory U uitgroeit naar een moderne kijk op leiden en organiseren. De leerfilosofie van Het Eerste Huis sluit hier volledig op aan. Organisaties ontstaan elke dag. Leiderschap heeft te maken met het organiseren van mensen en ideeën rondom de doelen en betrekkingen van de organisatie. Door het hele (speel)veld te betrekken vinden medewerkers weer zin om bij te dragen en worden veranderingen gewenst in plaats van gevreesd.

Vraag de Theory U Whitepaper aan

Theory U en Het Eerste Huis

In onze incompany programma's en individuele coaching trajecten maken wij volop gebruik van deze diepgaande veranderaanpak. Wij bieden ook praktijkgerichte trainingen aan met Theory U als uitgangspunt. Zo hebben wij een 2-daagse training speciaal voor coaches en een 3-daagse training voor organisatieontwikkeling met Theory U.

Theory U Plein

Het Theory U Plein is een maatschappelijk initiatief van Het Eerste Huis. Deze interactieve ontmoetingsplaats hebben wij opgericht met als doel de veranderaanpak Theory U meer bekendheid te geven bij profit, non-profit en not-only-profit organisaties.CC License by the Presencing Institute - Otto Scharmer

Wil jij op een laagdrempelig niveau kennis maken met Theory U? Meld je dan aan voor de Workshop Theory U. Ben jij al dagelijks bezig met verandering, vernieuwing en innovatie op de werkvloer? In de 3-daagse training Organisatieontwikkeling met Theory U ontdek je hoe je de organiasatie verder brengt op een betrokken en effectieve manier.

Embodied Leadership

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 8.9 uit 10 op basis van 336 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.