Wat is purpose

Duurzaamheid staat overal op de agenda, tegelijkertijd sturen organisaties doorgaans volop op economische motieven die daar niet mee rijmen. Het is iets wat organisaties al jaren doen en het lijkt ook zo vanzelfsprekend. Dus waarom zou je het veranderen?

Waar dit tot de eeuwwisseling met name sterk speelde in profit organisaties, maar die hebben er ook voor gekozen, is het intussen ook de regerende aanpak in not for profit organisaties. Weliswaar sturen ze niet direct op winst, maar ook onderwijs, zorg en overheid (om maar enkele sectoren te noemen) zijn intussen sterk budget-gestuurd. Zowel in kosten als in opbrengsten.

Wanneer we meer individueel kijken, zien we hetzelfde beeld. Mensen verlangen naar een betekenisvol leven maar ze werken en leven vaak in systemen die sterk worden gestuurd op geld, kosten, resultaten en budgetten. Dat is vaak niet verenigbaar met betekenis en zingeving in leven en werk.

Waarom niet gewoon iets anders doen?

Een verklaring daarvoor is niet ver te zoeken. Ooit ben je ergens terecht gekomen: een studie, een branche, een eerste baan. En voor je het weet ben je er blijven ‘plakken’ en vult het je dagen. Het is fijn en belangrijk om werk te hebben waarmee je de rekeningen kunt betalen en een comfortabel leven kunt leiden. Maar is het wat je echt wilt? Jij draagt bij aan de totstandkoming van je organisatie, maar draagt je organisatie ook bij aan jouw totstandkoming? Wat levert het je echt op, behalve de maandelijkse overboeking? Hoe lang is het houdbaar?

Voor je het weet, krijg je je eerste grijze haren. Voor je het weet zijn de kinderen de deur uit. En dan? Waar kijk je op terug? Werken aan je purpose geeft betekenis aan de dingen die je doet. Het gaat dan niet persé over wát je doet, maar van waaruít je het doet.

Leven vanuit Purpose

Purpose geeft helderheid. Weten waar je het voor doet geeft rust en zelfvertrouwen. Je zoekende bestaan komt tot rust. Vragen die je jezelf stelt, soms al jarenlang, krijgen een antwoord. Voor jezelf wordt het helder waarom de dingen zijn zoals ze zijn en welke keuzes jij wilt maken om het anders te doen. Veel mensen weten wel dat er ergens iets niet stroomt, maar ze krijgen er moeilijk te vinger achter. Of ze durven het (nog) niet in de ogen te kijken. Je purpose verhelderen, brengt duidelijkheid rondom levensvragen.

Purpose geeft richting. Uiteindelijk gaat het er om dat je dingen anders kunt doen, dat je keuzes maakt die passen bij wat je van binnen voelt en wilt. Als mens heb je je eigen pad te bewandelen en je eigen ontwikkeling te doen. Maar welk pad kies je? Leven vanuit purpose helpt je om richting te geven aan besluiten en projecten die er voor jou toe doen. Je besteedt je tijd dan aan dingen die betekenis geven aan je leven en je kunt veel gemakkelijker nee zeggen tegen wat niet voor jou bedoeld is.

Purpose geeft energie. Stroomt je leven vanuit je eigen levensbron? Wanneer je iets doet wat niet bij je past en je diepe verlangens niet vervult, dan droogt je levensbron op. Er stroomt geen energie meer. Je doet de dingen die je moet doen, plichtsgetrouw, met aandacht, en misschien niet eens zo slecht. Maar het is niet wat je wilt. Je mist de passie, de bevlogenheid in jezelf. Haal eens diep adem. Hoeveel energie haal je uit je werk en uit je leven zoals je het nu hebt? Er is meer mogelijk. Met het vinden van je purpose breng je jezelf weer op stroom.

Ontdek jouw Purpose

De driedaagse training Purpose is precies de doorbraak die je nodig hebt. Je gaat drie dagen aan de slag met het vinden en formuleren van jouw purpose. Al tijdens de training voel je hoe de energie gaat stromen en dat je echt zin krijgt in het zetten van nieuwe stappen. Het programma is zowel cognitief als intuïtief opgezet. Je krijgt heldere uitleg over concepten en daarnaast krijg je vooral veel ervaringsgerichte aanpakken aangereikt die jouw purpose tot leven brengen. Na drie dagen heb je in een heldere en compacte zin je purpose geformuleerd; een baken om richting te geven aan de rest van je leven.Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.