De groeicultuur van de 21ste eeuw

4 september 2017

Immunity to Change

Op Het Eerste Huis event van 6 november introduceerde Harvard Professor Dr. Robert Kegan de dimensies van een zogenaamde 21st Century Growth Culture. Dit is een cultuur die kenmerkend is voor de Bewust Ontwikkelingsgerichte Organisaties die hij en zijn team hebben onderzocht. In deze organisaties ontwikkelt iedereen zich, samen op het werk, elke dag.

Tijdens deze interactieve workshop kunnen de deelnemers de dimensies en voorbeelden toe te passen op hun eigen situatie. Ook zullen ook Developmental Sprints aan de orde komen als een voorbeeld om deze cultuur te ontwikkelen. Het is een manier om binnen de veiligheid van een kleine groep, op het werk, op grote schaal aan de slag te gaan met een persoonlijk verbeterdoel. In dit blog geef ik een kijkje onder de motorkap van deze Developmental Sprints: ‘Immunity to Change’.

Doorbreken van je Immunity to Change

Stoppen met roken is echt heel makkelijk. Ik heb het al duizenden keren gedaan.

Deze uitspraak van, naar men zegt, Mark Twain, wijst naar een maar al te bekend fenomeen:

Effectiever gedrag heel graag willen, is één. Het daadwerkelijk laten zien van ander gedrag, is vaak weer wat anders. En als het makkelijk was, had je het al lang gedaan. Betere voornemens, harder proberen, nòg een training, feedback vragen: het zijn allemaal goede opties. Het probleem is niet dat ze niet werken. Ze werken echter vaak voor even. Na een tijdje is ‘alles weer zoals het was’. Het voelt als één voet op het gaspedaal staan en met de andere op de rem. Het netto-effect: geen verandering.

Robert Kegan en Lisa Lahey (Harvard University) hebben dit Immunity to Change (immuniteit voor verandering, Red.) genoemd. Wij hebben niet alleen een biologisch, maar ook een psychologisch immuunsysteem. Het is een paradoxaal veiligheidsmechanisme, verankerd in individuele en collectieve overtuigingen, dat ons beschermt tegen veranderen. Door de oorzaken van deze immuniteit op te sporen, kunnen individuen en organisaties blokkades wegnemen en doorgroeien.

Transformatief leren

Deze Immunity to Change benadering is één manier van zogenaamd transformatief leren.

Dit transformatief leren focust op hoe we weten wat we weten. Dit leren is behulpzaam bij ‘Adaptieve’ uitdagingen zoals zelfsturing, cultuur- en gedragsverandering en innovatie. Of stoppen met roken. Adaptieve uitdagingen vereisen niet alleen verandering in vaardigheden, maar ook een verandering van mindset.

Dit is anders bij zogenaamd Informatief leren. Het focust namelijk op wat we weten. Het is behulpzaam bij ‘Technische’ uitdagingen die eenvoudig (leren typen) of moeilijk (hartoperatie) kunnen zijn. De kennis en skills passen in de vorm van onze mindset.

De meeste veranderingen houden meestal een combinatie in. Volgens Harvard hoogleraar Ronald Heifetz gaan we de mist in als we adaptieve uitdagingen (uitsluitend) te lijf proberen te gaan met technische middelen.

Hoe werkt Immunity to Change

Als eerste stap maak je van een voor jouw belangrijk ontwikkeldoel een diagnose van jouw psychologisch immuunsysteem, met behulp van de zogenaamde ‘Immunity Map’. Vervolgens leer je, door middel van een aantal opdrachten, om op een veilige manier ‘je voet van de rem te halen’. Over een periode van een paar maanden ontwikkel je een manier van denken, voelen en handelen die duurzaam is en die past bij de adaptieve uitdaging waar je aan werkt.

Deze benadering kan meerdere manier worden ingezet. Hieronder drie voorbeelden.

1. Als onderdeel van een transformatieproces, zoals Zelfsturing

Het vormgeven aan Zelfsturing kent zo zijn specifieke uitdagingen. Generaliserend zou je kunnen zeggen dat conflicten productief maken of zaken simpel houden, vaak lastige thema’s kunnen zijn. De kans op succes met deze onderwerpen neemt toe als individuen en teams voor zichzelf en naar elkaar zichtbaar maken welke Immunity to Change er in het spel is. En dit vervolgens samen, stap voor stap op een veilige manier doorbreken.

2. Individuele ontwikkeling met coach

Cecile (39): “Ik wil beter worden in gevoelens van boosheid en respect eerder inbrengen. Assertiever te zijn in gesprekken waarin ik merk dat er over mij heen gewalst wordt door dominante personen.

Aanpak: Diagnose Immunity to Change, zelfobservaties en biografisch werk. Daarna korte serie experimenten en balans opgemaakt.

Resultaat: “Relaties zijn niet zo breekbaar als ik denk. ‘Wie betaalt, bepaalt’ dacht ik te lang. Nu heb ik in een gesprek veel meer taal en autonomie om aan te geven wat ik wil en verwacht. Ik ben niet ‘fearless’, maar ‘I fear less’. Grappig om te merken dat ik, nu ik zelf meer autonoom ben, ik ook meer respect heb voor de ander. Het werkt ook andersom: ik merk dat als ik rustig inbreng wat ik voel en denk, het respect bij de ander groeit”.

3. Op grotere schaal in Bewust Ontwikkelingsgerichte Organisaties

Deze gastblog is geschreven door Cornelis Tanis.

Over Cornelis

Cornelis: ”Ik omarm een leven lang leren. Het is prachtig om langszij te komen bij mensen en hen te helpen om simpele ‘tools’ te gebruiken die hun ontwikkeling on-the-job versnellen. Paradoxaal genoeg houdt dit versnellen vaak vertragen in, om perspectief te krijgen. Een Afrikaans gezegde dat ik in dat licht waardeer, is: Als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt gaan, ga dan samen.”

Cornelis is door Kegan en Lahey gecertificeerd in het Overcoming Immunity to Change proces. Hij begeleidt met veel plezier individuen, teams en organisaties in transformaties.
Meer informatie over Cornelis vind je op hier.


Pagina delen
Marcel Hol / Provincie Noord-Brabant

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Annette van der Kaaij

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

GelukVerdubbelaar

Potential Pathway

Earnie Oudejans

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,3 uit 10 op basis van 466 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.