Een leiderschapstraject met 80 managers. Hoe ziet dat eruit?

6 oktober 2020

Leiderschapstraject

Dichterbij is een regionale zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Met een strevenswaardig doel: een betekenisvol en zo gewoon mogelijk leven aan deze mensen geven. Een prachtig streven en tegelijkertijd een zware belofte. Hoe krijg je het voor elkaar om meer dan 4000 medewerkers in deze positie te krijgen?

Dat vraagt om persoonlijk leiderschap richting onze medewerkers. De leidinggevenden bij Dichterbij, zo ook Directeur HR Joost van de Kamp, hebben de verantwoordelijkheid om uitvoering te brengen aan de zorgvisie. Het Eerste Huis heeft een intensief leiderschapstraject opgesteld voor maar liefst 80 leidinggevenden van Dichterbij.

Een goede vertaalslag: Leiderschapstraject Talent aan Zet

We spraken Joost van de Kamp over het leiderschapsprogramma Talent aan Zet. Met veel enthousiasme begint hij te spreken over de training. “Het programma is met open armen ontvangen door de deelnemers. Het succes van het traject blijkt in de persoonlijke en dynamische aanpak te zitten. Jos Rovers (consultant bij Het Eerste Huis) heeft zo’n goede vertaalslag gemaakt van onze vraag. Hij heeft de essentie van ons vraagstuk en onze visie heel helder op papier gezet.”

Aan het begin van de training zijn de 80 leidinggevenden onderverdeeld in leergroepen. Deze zijn gemixt over de verschillende organisatieonderdelen. Het doel is om, ongeacht de verschillende onderdelen, eenzelfde structuur en visie te creëren voor Dichterbij. Voor de één jaar durende training hebben we 3 pijlers opgesteld om aan te werken, als middel om de bedrijfsvisie te volbrengen.

  • Persoonlijk leiderschap; jezelf ontwikkelen als mens;
  • Leidinggeven aan autonome teams;
  • Waarderend onderzoeken: uitgaan van wat wél kan.

De pijlers worden behandeld in 4 modules:

  • Leiderschap houding (Ik als mens);
  • Leiderschap gedrag (Ik in leiderschap);
  • Organisatie cultuur (Leidinggeven aan de toekomst van Dichterbij);
  • Organisatie structuur (Een nieuw niveau van leiden en organiseren).

Leidinggevenden in hun kracht

Joost van de Kamp vertelt over de kracht van de vier modules. “De trainers van Het Eerste Huis kijken naar het individu; ze gaan voor een persoonlijke aanpak. Het model waar ze mee werken is geen vooropgesteld profiel voor een leidinggevende. Iedere leidinggevende is natuurlijk anders. De leidinggevenden worden door de aanpak van het Waarderend Onderzoeken uitgenodigd om te ontdekken wat ze kunnen; en wat ze kunnen bereiken.”

“Daarnaast reflecteren we steeds na iedere module op wat er gaande is in de organisatie. We kijken wat er nog actueel is, of dat er wellicht andere behoeftes zijn ontstaan onder de deelnemers van de training. Het Eerste Huis neemt de reflecties van de deelnemers mee om weer aanpassingen te maken. Iedereen heeft echt input kunnen leveren en dit is precies wat we nodig hebben.

Ik vond de training inspirerend en vernieuwend. Wij voelden ons echt gehoord als organisatie en als mens, en we deden het samen. Dit allemaal maakt leiderschapstraject Talent aan Zet tot een succes.”

Hoe geven wij zo’n training vorm? Het Eerste Huis heeft gekozen voor een dynamisch leiderschapstraject waarin gewerkt wordt in 4 leerplekken.

  • 1. Online
  • Voorbereiding, leeswerk, ontmoetingen op skype, online coaching, tussentijdse videoberichten; er zijn volop leerinterventies mogelijk zonder dat een groep op een trainingslocatie bij elkaar hoeft te komen;

  • 2. In Class
  • Mensen verzamelen zich in een zaal om samen en onder supervisie van experts te leren. Het gaat hier minder om kennis opdoen, maar om ervaring opdoen en daar nieuwe inzichten en gedragingen uit leren. In class bieden we trainingsmomenten aan afgewisseld met intensieve ‘Labs’ rondom specifieke thema’s;

  • 3. Community
  • Niet alleen van trainers, maar vooral ook van elkaar leren. In de moderne zelforganiserende werkomgeving, neemt deze vorm van leren (ook wel ‘peer learning’ genoemd) een belangrijke plek in. Deelnemers vormen leergroepen en langs een gerichte aanpak, inspireren zij elkaar om steeds beter en passender hun leiderschap in te zetten;

  • 4. Practice
  • En hoe ziet dat er in de praktijk uit? We zetten de praktijk niet alleen in als een plek waar het resultaat van leren tevoorschijn komt, maar we maken van de praktijk een leerschool. Het team wordt een spiegel voor de leider. Op individueel initiatief is persoonlijke coaching beschikbaar. Coaches stimuleren en geven verdieping op de leerpunten.

Een match met de trainers

Een training op maat vraagt ook om een passende trainer. Wij realiseren ons dat een klik belangrijk is voor een goed verloop van de training. Het Eerste Huis zet daarom zeer ervaren trainers in met kennis van het type organisatie, leidinggeven en veranderprocessen.

“Wij waren op zoek naar trainers die kennis hebben van de dynamiek en de taal in de zorg. Het is een bepaalde cultuur, handig als iemand daarmee bekend is. Ik merk aan een trainer heel duidelijk wanneer hij op gesprek komt of het een zender of ontvanger is. We wilden graag trainers die contact maken. En je moet bagage hebben als mens en professional.”

”Als het even anders was gelopen, hadden we een heleboel misgelopen!”

Ter afsluiting deelt Joost nog een geinige anekdote. “Eigenlijk zit er nog een grappig verhaal achter. Het Eerste Huis was bijna niet gekozen als consultant. Zij moesten iets aanleveren, maar dit was niet helemaal conform onze inhoud. Jos Rovers heeft direct doorgevraagd naar wat er speelde, wat we nou echt wilden en wat wel mogelijk was. Dit is zo’n goede vertaalslag geworden dat we toch met elkaar in zee zijn gegaan. Maar als het even anders was gelopen, hadden we een heleboel misgelopen!”

“Maar gelukkig zijn we samen alweer bijna 10 maanden op weg naar een prachtige vertaalslag van de krachtige visie: een betekenisvol en zo gewoon mogelijk leven geven. Daar hebben we het volle vertrouwen in, we hebben immers samen de krachten en talenten van de gemotiveerde leidinggevenden mogen ontdekken.”

In oktober 2020 loopt het leiderschapstraject Talent aan Zet af. Gezien de huidige Corona omstandigheden is de afronding van het project online verlopen.

Wil jij ook een leiderschapstraject opstarten in jouw organisatie of een incompany training volgen? Wij geven je graag advies. Neem contact met ons op via e-mail of bel ons op: +31 (0)30 67 72 513.


Pagina delen
Earnie Oudejans

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Ilke Tilders

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Anne-Els

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 uit 10 op basis van 458 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.