Groepsdynamica: waarom moet ik daar rekening mee houden?

7 september 2022

Zodra je drie of meer mensen bij elkaar zet, treedt er iets in werking dat er eerst niet was; onzichtbare en onuitgesproken wetten komen tot leven en bepalen bewust of onbewust het gedrag van de groepsleden. Elke groep werkt samen aan een taak die voor iedereen duidelijk is. Tegelijkertijd loopt er bij elke groep een onzichtbaar spoor naast de inhoud. Deze onderstroom leidt je weg van het individu naar iets groters en heeft een wezenlijke invloed op het welbevinden, het presteren en de ontwikkeling van de groepsleden.

Als een vis in het water

Een aantal mensen voelen zich in groepen als vissen in het water. Voor velen is het een bron van onzekerheid, frustratie en stress. Logisch. Deel uitmaken van een groep laat niemand onberoerd. Ook als je geen aandacht besteed aan het groepsgebeuren, er niet actief mee aan de slag gaat, het is er toch. Het goeie nieuws is, dat je een groep zo kan laten ontwikkelen, dat bijna iedereen vrolijk begint rond te zwemmen. En helemaal niet meer uit het water wil.

Groepsdynamica en presteren

Zolang er ‘ruis’ is, zolang de groep niet volwassen is, gaan je groepsleden hier (onbewust) aandacht, tijd en energie aan besteden, ten koste van de eigen taak en opdracht. Hoe minder energie je mensen (onbewust) besteden aan het groepsgebeuren, hoe meer energie ze beschikbaar hebben voor de opdracht die voor ze ligt. Als de groepsenergie in je team optimaal stroomt, kan de som van één plus één écht meer dan twee zijn. Het samenkomen van diverse talenten, manieren van kijken en expertises kan in een volwassen werkend team tot uitzonderlijke en innovatieve resultaten leiden.

De ontwikkeling van groepsleden

Een goed functionerende groep is als een rijke voedingsbodem en kan mensen stimuleren om zichzelf te overstijgen. Als mensen zich verbonden voelen met elkaar en tegelijk ervaren dat er ruimte is om zichzelf te zijn, dan ontstaat er veiligheid om te experimenteren. Ruimte om te lukken en daar applaus voor te krijgen en te falen en daarin opgevangen te worden. Komt daar bovendien een pittig, gedeeld doel bij, dan vergroot dat nog het ‘come out of your comfort zone’ -effect.


Pagina delen
Marcel Hol / Provincie Noord-Brabant

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Annette van der Kaaij

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

GelukVerdubbelaar

Potential Pathway

Earnie Oudejans

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,3 uit 10 op basis van 466 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.