Feedback geven en ontvangen

We zijn er dagelijks mee bezig: feedback geven en ontvangen. Het is een bekend begrip en iedereen is er mee bezig. Herhaald onderzoek geeft echter aan dat feedback doorgaans helemaal niet werkt. De meeste mensen ‘krimpen’ van feedback, zo’n 85%. Slechts 15% van de mensen ‘veert op’ van de reacties van anderen op hun gedrag.

De feedback is meestal oppervlakkig

Voor een deel wordt dat verklaard uit het feit dat de meeste feedback helemaal geen feedback is, maar vriendelijk verpakte vormen van kritiek en oordelen. De grootste oorzaak zit in het feit dat feedback oppervlakkig is. De ontvanger slaagt er onbewust niet in om vast te stellen of de bron betrouwbaar is. Daarom sluit ‘ie zich veiligheidshalve af.

Feedback geven en ontvangen

Feedback betekent letterlijk: terugkoppeling. Feedback is een vaardigheid aan twee kanten; van de gever om de informatie zo te verpakken dat het gehoord kán worden, en bij de ontvanger om de feedback goed te interpreteren.

Dat laatste weegt zwaar. Feedback, goed verwoord, gaat over het effect van je gedrag op een ander mens. Veel ontvangers ontvangen het als kritiek op hun persoonlijkheid. Dan gaan al snel de vensters dicht en ketst de feedback af.

Feedback vanuit Transformationeel Bewustzijn

Hoe leren mensen dan wel? Aan de basis van Transformationeel Leiderschap & Systemisch Coachen ligt het idee dat leren altijd plaatsvindt in relaties. Een relatie is als het ware een spiegel. Als je er in kijkt zie je (het effect van het handelen van) jezelf in de ander. Wanneer die ander zich daar ook van bewust is, dan kan er een gesprek plaatsvinden over gedrag en effect. Dán zijn we feedback aan het geven.

Goede feedback komt voort uit het contact met de binnengrens van de feedbackgever. Dat is dus niet oppervlakkig. Transformationeel Leiderschap biedt een toolbox die vol zit met toepassingen en interventies die het contact tussen mensen naar de essentie brengt. Het is een aanpak die gericht is op blijvende inzichten en veranderingen.

Hand-out: feedback geven en ontvangen

Lees hoe je feedback geeft op basis van Transformational Bewustzijn in onze praktische hand-out.

goede feedback geven hand-out

Andere effectieve communicatie principes

Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.