Feedback vragen

Je kunt veel cursussen volgen over feedback geven ten behoeve van teamontwikkeling. Maar feedback vragen is zeker zo belangrijk als feedback geven aan je collega.

Feedback ontvangen vraagt een open houding. Daarin luister je neutraal naar de ander. Wat en hoe hij het ook zegt, je realiseert je dat het niet over jou gaat maar over hoe jouw gedrag op de ander is over gekomen.

Het ontvangen van feedback belangrijk is voor je eigen ontwikkeling. Je leert door je te spiegelen aan anderen. Wanneer anderen je een spiegel voorhouden, dan kan dat een leermoment voor jou zijn. Benutten dus.

Feedback vragen: sta open voor feedback van collega

Daarom is het ook belangrijk om feedback te vragen als je het niet spontaan krijgt. Vraag aan mensen hoe je over kwam, wat het hen deed, wat ze voelden. Check of je boodschap en je bedoeling zijn overgekomen. Als dat niet zo is, vraag dan heel feitelijk hoe dat kwam. Was het iets in je houding, je woordkeus, je energie? Wat maakt dat je geloofwaardig, of juist niet, overkomt? Deze vragen bevorderen ook de teamontwikkeling.

Collega’s zijn scherper

Niemand kan je beter feedback terug geven dan de mensen met wie je werkt. Je collega’s zijn precies goed met je verbonden. Ze zijn helder en direct zonder al te zeer beschermend en vergoelijkend te zijn. Dat laatste kan nog wel eens optreden met nabije familie en vrienden. Die kunnen bovendien de neiging hebben om te zien wat ze altijd al van je zagen. Collega’s zijn scherper.

Andere effectieve communicatie principes

goede feedback geven hand-out

Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.