Cirkel van Invloed en Betrokkenheid

Voor persoonlijke groei en succesvolle samenwerking is het idee van de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid een geweldig instrument. Het model komt voort uit de psychologie en zelfhulp. Het laat zien hoe we onze omgeving beïnvloeden en how we die invloed kunnen vergroten. Laten we eens dieper ingaan op de betekenis en de toepassing van de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid.

Wat is de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid?

De concepten “Cirkel van Betrokkenheid” en “Cirkel van Invloed” zijn geïntroduceerd door Stephen Covey in zijn boek The 7 Habits of Highly Effective People. Deze concepten worden gebruikt om iemands focus en energie te begrijpen en effectiever te beheren.

De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid geeft je inzicht in de mate van invloed die je hebt over gebeurtenissen en situaties in je leven. Je kunt het model zien als twee cirkels: de binnenste cirkel vertegenwoordigt zaken waarover je directe invloed hebt (cirkel van invloed), terwijl de buitenste cirkel staat voor zaken waar je geen directe invloed op hebt (cirkel van betrokkenheid).

cirkel van invloed en betrokkenheid

 1. Cirkel van Invloed: binnenste cirkel, directe invloed
  In deze cirkel vinden we zaken die we direct kunnen beïnvloeden, zoals onze houding, reacties, beslissingen en acties. Het is het gebied waar we controle over hebben en waar we effectieve veranderingen kunnen aanbrengen.
 2. Cirkel van Betrokkenheid: buitenste cirkel, geen directe invloed
  De buitenste cirkel bevat zaken die buiten onze directe invloedssfeer liggen, zoals het gedrag van anderen, externe gebeurtenissen en onvermijdelijke omstandigheden. Hoewel we deze aspecten niet rechtstreeks kunnen veranderen, bepaalt onze reactie erop wel hoeveel invloed ze uiteindelijk op ons hebben.

Vier niveaus van betrokkenheid uit Transformational Presence

Wanneer we dieper ingaan op invloed en betrokkenheid, komen we bij de vier niveaus van betrokkenheid uit ons werk met Transformational Presence: Drama, Situatie, Keuze en Kans (DSKK). Deze niveaus geven je een structuur die helpt om snel tot de kern te komen in welk vraagstuk dan ook. We lopen ze met je door.

Drama

Dit niveau gaat over oppervlakkige reacties, vaak emotioneel geladen en beschuldigend. Het draait om wie er schuld heeft aan de situatie, en het kan gekenmerkt worden door onbegrip.

Situatie

Hier wordt de focus verlegd van emoties naar feitelijke gebeurtenissen en hoe het probleem praktisch opgelost kan worden. Het is een snelle reactie die op korte termijn bevredigende resultaten kan opleveren, maar het gaat voorbij aan de diepere oorzaken.

Keuze

Dit niveau markeert een keerpunt. Het overstijgt emoties en feiten en erkent dat we niet altijd volledige controle hebben over de oorzaak van een probleem. Hier draait het om de keuze van wie we willen zijn in de situatie en welke rol we willen aannemen.

Kans

Het diepste niveau van betrokkenheid is gericht op transformatie. Hier wordt niet alleen gekeken naar de kansen die de situatie biedt, maar ook naar de diepere oorzaken en de noodzaak van een andere aanpak of overtuiging.

> Lees meer over de vier niveaus van betrokkenheid

Toepassing in het dagelijks leven

 1. Focus op het controleerbare
  Door je aandacht te richten op de binnenste cirkel, kun je je energie en tijd besteden aan zaken die je daadwerkelijk kunt beïnvloeden. Jouw winst: minder stress en meer controle over je eigen leven.
 2. Verantwoordelijkheid nemen
  De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid wakkert je zelfverantwoordelijkheid aan. In plaats van anderen of omstandigheden de schuld te geven, word je aangemoedigd om je reacties en keuzes te beheersen, ongeacht de externe omstandigheden.
 3. Groei en ontwikkeling
  Door bewust te worden van de cirkels, kun je veel eenvoudiger werken aan je persoonlijke groei. Door te leren van ervaringen en je eigen binnenste cirkel steeds wat groter te maken, ga je je vaardigheden en capaciteiten uitbreiden.

Toepassing in Samenwerking

 • Effectieve communicatie: In een team heb je echt heel veel aan de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid. Het moedigt open communicatie aan en helpt misverstanden te voorkomen door de focus te leggen op aspecten waar directe invloed kan worden uitgeoefend.
 • Teamdynamiek verbeteren: In teams is het waardevol om gezamenlijk te kijken naar de cirkels en te identificeren welke aspecten binnen de directe invloed van je team liggen. Dit bevordert een gezamenlijke inspanning om positieve veranderingen te bewerkstelligen.

Je hebt controle over je reacties en keuzes

De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid is een heel krachtig concept voor persoonlijke groei en effectieve samenwerking. Het herinnert ons eraan dat we niet over alles controle hebben, maar wél over onze reacties en keuzes. Door deze bewustwording kunnen individuen en teams groeien, conflicten verminderen en een positieve invloed uitoefenen op hun omgeving. Het is een instrument dat empowerment en verantwoordelijkheid bevordert, en daarmee bijdraagt aan duurzaam succes en welzijn.

Vergroot je cirkel van invloed

Wil je actiever de regie over je eigen leven nemen en bewust invloed uitoefenen op de koers? Het begint met bewust kiezen wie je wilt zijn in situaties en actief je leven vormgeven in lijn met jouw purpose en doelen. Neem de tijd om bewuste keuzes te maken en in te spelen op zowel de kansen die het leven biedt als op wat jij wilt bereiken. Het vergroten van jouw invloed is niet alleen waardevol voor je persoonlijke leven, maar ook binnen teams. Ontwikkel jezelf en groei, zowel op persoonlijk vlak als binnen groepen, met de trainingen van Het Eerste Huis.

Er is meer! Blijf anders zien, zijn, doen.

Blijf jezelf verrijken. Stel jezelf met regelmaat open voor dat wat zich niet zomaar laat zien. Durf diep te duiken. Steeds wat dieper. En neem dat weer mee naar de oppervlakte.

Zorg dat je onze nieuwsbrief in je mailbox ontvangt. We versturen ‘m maandelijks. En áltijd met content die je aanraakt in anders zien, zijn en doen.

>> Schrijf je hier in (als je nog niet ingeschreven staat)

 

Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.