Bevlogen medewerkers

Het directieteam bestond uit 5 mensen. Ze werkten al een tijdje met elkaar samen, vonden zichzelf een goed en fijn team en ze haalden goede resultaten met hun organisatie. Toch was er iets dat hen onrustig hield, ‘dit kon het toch niet zijn?’. 

Ze wilden meer. Niet zozeer meer omzet of meer winst, maar meer voldoening, meer geluk en blijdschap. Eén van hen formuleerde het als ‘we willen meer van onszelf kwijt in ons werk. Wie we zijn, doet er toe. We willen niet meer onderhandelen met onze ambities en idealen. We willen dat die er helemaal mogen zijn. We willen nog meer zín hebben in ons werk’.

Diepere motieven (h)erkennen

Aan de hand van U model (Theory U, Otto Scharmer) brachten wij hun situatie in kaart. We maakten duidelijk wat de doelen waren, voor de organisatie en voor hen persoonlijk, als functionaris en als mens.

Door goed te luisteren naar hun eigen verhaal, ontdekten zij hun eigen diepere motieven. De één leefde voor techniek en innovaties, precies datgene dat hun bedrijf doet. Een ander wilde eigenlijk vooral mensen motiveren door opleiding, kennis, inzicht. Het beste uit zichzelf laten halen, daar droomde hij van.

Water: de verbindende kracht

De voorzitter van het directieteam had een ander proces. Hij kwam uit op: ‘ik ben water’ en was daar aanvankelijk wat ongemakkelijk mee. Schaamde zich misschien wel wat omdat het niet zo concreet was als bij zijn collega’s.

Toen we er als groep naar keken, kwamen al snel verhalen naar boven over de verbindende kracht van water, de voedende en hoe water stroomt en beweging geeft. Meer en meer ging het beeld leven. Hij voelde zich water worden. Hij ervoer de frisheid, de helderheid, de dorstlessing en omarmde zijn inzicht uiteindelijk helemaal.

Voorwaarde voor bevlogen medewerkers

Het U-proces kent veel momenten van reflectie. Dat levert verdieping op. En verdieping leidt tot betekenisgeving. Betekenisgeving is een belangrijke voorwaarde voor bevlogen medewerkers (zegt ook Gallup).

Bevlogenheid houdt in dat je met minder ervaren inspanning je werk doet. Het heeft te maken met flow. De dag vliegt voorbij, je houdt van je werk, het kost je nauwelijks inspanning.

Dit vind je vast ook interessant:

Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.