Open mind, Open heart, Open will

Open mind, heart en will zijn kernbegrippen binnen Theory U. Mensen hebben vaak last van belemmerende stemmen als ze in verandering zijn. Deze belemmerende stemmen noemt Otto Scharmer, de grondlegger van Theory U, inner voices.

Er zijn drie belemmerende stemmen: voice of judgement (oordeel) voice of cynism (cynisme) en voice of fear (angst). Je kunt deze innerlijke stemmen ombuigen door bewustzijn, herkenning en oefening. Tijdens het Theory U proces streef je naar een open mind, open heart en open will. Dit zijn de drie intrumenten die je kunt ontwikkelen in jezelf.

Open Mind

Oordelen staan een Open mind in de weg. Oordeel-loos zijn is onmogelijk en ook niet wat het U-proces van je vraagt. Je hebt en houdt altijd oordelen. Belangrijk is te zien dat oordelen beperkend zijn en slechts een klein deel van de realiteit belichten. Een nieuwsgierige houding helpt om voorbij de oordelen te komen en interesse te tonen in de ander(en). Daar hoort bij om je oordelen te herkennen en uit te stellen.

Het stellen van vragen en proberen echt te doorgronden wat anderen zeggen geeft een andere kwaliteit van interactie. Dit faciliteert het hebben van een open mind. Een open mind gaat voorbij goed en kwaad (of andere polariteiten) en zoekt naar de feiten en een breed perspectief.

Open Heart

Je hart sluit zich door pijn, teleurstelling en afwijzing. Dat maakt je cynisch. Je hart kan zich weer openen door de erkenning van deze pijn en de pijn los te maken van hier en nu. Dan heb je weer contact, met jezelf. Vanuit dit contact en de compassie met jezelf, is het mogelijk uit te reiken naar de ander. Door je te laten raken en je in te leven, kan je hart zich openen. Dit kan door schoonheid te zien, dankbaarheid te voelen, en vertrouwen en nabijheid toe te staan.

Open Will

Angst is diepgeworteld in je systeem en heeft ook een belangrijke signaalfunctie. Het is goed dat te erkennen. Alleen signaleert angst vaak onterecht gevaar, gebaseerd op oude informatie uit je geheugen. Het signaleert gevaar waar helemaal geen gevaar is.

Angst staat de overgave in de weg. De kunst is om angst te erkennen en te voelen, en er voorbij te kunnen stappen. Dat vraagt oefening, bijvoorbeeld in het besef dat controle een illusie is en in het contact maken met het vertrouwen in de overvloed van het leven. Mindfullness-training (of meditatie, yoga of iets van die aard) kan helpen om contact te houden met het hier en nu en het opgeven van verzet tegen wat daar is.  Moed kan de angst verdrijven. Het geeft kracht om angst in de ogen te kijken en los te laten. Het helpt om vrij te spreken en te handelen.

Gratis Theory U downloads

Zelf aan de slag?

Lees ook:

Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.