Cyane organisatie

Buiten de muren van de organisatie zijn medewerkers enorm zelforganiserend en hebben ze weinig leiding van een ander nodig om hun leven in te richten. Door democratie, vrede, welvaart en opleiding zijn mensen autonomer geworden. Leiding van buitenaf heeft plaats gemaakt voor leiding van binnenuit. Organisaties hebben daar op te reageren, meer dan ze nu doen. Organisaties die daarop reageren noemen we cyane organisaties.

Frederic Laloux, auteur van de bestseller Reinventing Organizations, deed onderzoek naar organisaties die op een nieuwe manier organiseren. In zijn onderzoek omschrijft hij de verandering in organisatiemodellen met kleuren. De moderne organisaties die hij heeft onderzocht benoemd hij als cyane organisaties.

Drie doorbraken van cyane organisaties

Bij cyane organisaties horen drie doorbraken die een uitdaging vormen voor onze huidige kijk op management. In de training Implementeren van Zelforganisatie komen deze drie punten aan bod. De doorbraken staan centraal bij de moderne organisaties die Laloux onderzocht:

Zelfsturing

Cyane organisaties hebben de sleutel ontdekt waarmee zij hun structuren kunnen opwaarderen van hiërarchische, bureaucratische piramides tot krachtige en vloeiende systemen van gespreide bevoegdheden en collectieve intelligentie

Heelheid

Organisaties zijn altijd plekken geweest die mensen beperken in hun heelheid. In cyane organisaties wordt van ons gevraagd ons masker te laten vallen, onze innerlijke heelheid weer te omarmen en onszelf helemaal zoals we zijn mee te nemen naar het werk.

Evolutief doel

Cyane organisaties worden beschouwd als systemen met een eigen leven en een eigen richtingsgevoel. In plaats van proberen de toekomst te voorspellen en te controleren, worden de medewerkers van de organisatie gevraagd te luisteren naar en te begrijpen waar de ontwikkeling van de organisatie naartoe gaat.

Jos Rovers

Jos Rovers

Eigenaar, Consultant, Trainer

T. (085) 301 87 41

De drie doorbraken van een cyane organisatie

    • Zelfsturing
    • Heelheid
    • Evolutief doel

Kenmerken van de cyane leider

De cyane leider is niet langer bezig met zijn eigen (kleine) problemen en belangen of hoe succesvol hij daarin kunt zijn. Hij kijkt naar de gebeurtenissen in het hele systeem.

Hij stopt met smoesjes, excuses en verdedigingen. De cyane leider ziet dat zijn kijk op de wereld ook maar ‘een’ perspectief is en dat er vele perspectieven zijn. Hij komt op een punt dat hij innerlijk vrede maakt met verschillen en overtuigingen. Hij bereikt een punt waar hij vanuit neutraliteit en wijsheid dienstbaar wil zijn om verschillen te overbruggen, complexiteiten te verhelderen en een stap verder te brengen.

Een organisatie is een complex, dat begrijpt de cyane leider. Dat is wat anders dan dat hij de complexiteit van de organisatie begrijpt; een valkuil waar cyane mensen nog wel eens inlopen. Ze denken dan dat zíj het allemaal wél weten en begrijpen, en dat is niet waar. Zij kunnen wél zien dat elk perspectief een stukje waarheid oplevert en dat een boel perspectieven een boel méér waarheid hebben, dan een enkel perspectief.

Hoe word je een cyane organisatie?

Vind je een efficiënte bedrijfsvoering belangrijk, maar niet ten koste van het welzijn van mensen of de samenleving? Waardeer je de inbreng van ieders belangen maar niet ten koste van besluitvorming en voortgang? Dan ben je toe aan een volgende stap, een stap naar cyaan leiderschap. Het Eerste Huis helpt je hier graag bij. Dat kan via de training Implementeren van Zelforganisatie (ook incompany mogelijk) of door een maatwerk incompany traject. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Anita Sijm

Workshop Theory U

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9 uit 10 op basis van 378 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.