Zelforganisatie

Je wilt je organisatie veranderen, vernieuwen, verder brengen. Verantwoordelijkheden lager in de organisatie, meer autonome teams, bevlogen medewerkers en leiding geven op afstand. Met zelforganisatie kun je jouw medewerkers meer betrekken bij de organisatiedoelen en hen inspireren om het beste van zichzelf te geven. Bevlogen medewerkers leveren beter werk en voelen zich gelukkiger.

Bekijk de training Verder met Zelfsturing

Wat is zelforganisatie of een zelfsturende organisatie?

In een zelforganiserende organisatie is autoriteit in hoge mate decentraal verdeeld. Dit houdt in dat een volledig zelforganiserend team zelf invulling geeft aan hoe (verdeling van taken, werkafspraken) er wordt gewerkt en wat (welke taken worden opgepakt, welke teamdoelstellingen er worden nagestreefd) zij willen bereiken. De Why, of purpose, wordt altijd bepaald op organisatieniveau.

Past zelforganisatie bij jouw bedrijf?

Zelforganisatie past bij organisaties die openstaan voor autonomie, purpose en experimenteren. Medewerkers zijn in staat om zichzelf te leiden, meer dan dat ze moeten worden geleid. De basis is vertrouwen en handelingsvrijheid. Als organisatie maak je de shift naar vertrouwen in plaats van controleren.

Het Eerste Huis geeft trainingen Implementeren van Zelforganisatie, incompany én aan particulieren. In deze 3-daagse training leer je zelfsturing implementeren in jouw organisatie. De incompany training wordt aangepast naar de wensen en behoefte van jouw organisatie. Ook implementeert Het Eerste Huis zelforganisatie in bedrijven. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

  • Gezamenlijke verantwoordelijkheid
  • Purpose driven
  • Gelukkige medewerkers

Implementeren van Zelforganisatie

Het Eerste Huis staat voor transformatie van mens en organisatie. Vanuit een integrale aanpak brengen we je verder richting zelforganisatie. Naast het implementeren van gestructureerde zelforganisatie vanuit het cyane waardesysteem, maken we ook gebruik van de aanpak vanuit het groene – waarde gedreven – waardensysteem.

In waarde gedreven zelforganisaties is er gelijkwaardige samenwerking tussen autonome individuen, in een waarde gedreven cultuur met heldere kaders en minimale hiërarchie. Leiderschap is dienend aan het proces en is erop gericht het beste uit de medewerkers te halen, gericht op een gezamenlijk visie en gedeelde waarden.

whitepaper leidinggeven aan zelfsturende teams

Blogreeks Zelforganisatie

De transitie naar zelforganisatie vereist een doordacht veranderproces, waarbij tenminste een aantal randvoorwaarden vooraf helder is. Lees meer in onze 7-delige blog:

Ook interessant:

 • Zelfsturend teams
 • Marcel Hol / Provincie Noord-Brabant

  Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

  Annette van der Kaaij

  Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

  GelukVerdubbelaar

  Potential Pathway

  Earnie Oudejans

  Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

  Bely Voskamp

  Training Organisatieontwikkeling met Theory U

  Zilveren Kruis

  Training Organisatieontwikkeling met Theory U

  Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,3 uit 10 op basis van 465 beoordelingen.
  Kom met ons
  in contact
  Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
  We geven je graag vrijblijvend advies.