3 tips die jou helpen online vergaderingen te structureren

1 februari 2021

Merk je als leider van een team dat de online vergaderingen wat meer structuur kunnen gebruiken? Of merk je dat jouw optreden in online vergaderingen weinig effect heeft? Doorbreek onbewuste patronen en zet stappen in jouw online aanwezigheid met de onderstaande tips.

Zoomgedragscode

Stuur bij het beginnen van de vergadering aan op ‘zoomgedrag afspraken’. Spreek af over welk zoomgedrag jullie het eens zijn en leg deze vast in een document. Merk je tijdens het overleg dat de gedragscode niet wordt gerespecteerd? Geef feedback! Gebruik hierbij de feedback regel (feiten / interpretatie / gevoel/ afspraak). Vergeet niet positieve feedback te geven wanneer de gedragscode wél wordt gerespecteerd.

Afhaken

Het is mogelijk dat je sneller afgeleid bent nu je vanuit huis werkt. Dat kan komen door de taken die er liggen, of de kinderen die aan het spelen zijn, maar ook door een collega die allang niet meer beknopt zijn vraagstuk aan het benoemen is. Merk je dat je afhaakt tijdens het online overleg? Geef dat aan in het hier en nu en leg uit waarom je afhaakt. Dit zorgt er niet alleen voor dat jouw collega’s zich met je verbinden, maar ook dat dit soort zaken bespreekbaar zijn. Het onderlinge vertrouwen groeit!

Focus aanbrengen

Wanneer iemand een punt in het teamoverleg brengt dat niet het hele team dient, maar slechts iets tussen enkele mensen, benoem dit. Vraag het expliciet ‘Hoort dit hier thuis in het voltallige team of is dit punt iets voor een subteam?’. Zo houd je de vergadering helder voor alle deelnemers. Iedereen blijft gefocust omdat de punten die besproken worden iedereen aanspreken.

Schrijf je in voor de training Impact Vergroten in Groepen. In deze driedaagse training krijg je taal voor je eigen ervaringen en de complexe kant van het werken met een groep. Je krijgt kaders en opties om de dynamiek in groepen te doorzien en versterkt je eigen gedrag daarin. Je scherpt je instrumentarium zodat je jezelf effectief in groepsprocessen kunt inzetten.

Vraag de brochure aan


Pagina delen
Yannick Lierman - Het Eerste huis
Yannick Lierman

Coach en Trainer

T. (085) 301 87 41

Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Cadanz Welzijn

Training Appreciative Inquiry

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Y/aim

Training Appreciative Inquiry

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,1 uit 10 op basis van 450 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.