Goed leiderschap

Er zijn boekenkasten vol geschreven over goed leiderschap. Toch kennen we geen boek over volgerschap. Mensen vinden het niet zo’n fijn woord. Want wie wil er nu een volger zijn? Het woord roept associaties op met ‘volgzaam’ of ‘volgeling’.

Goed leiderschap kan niet zonder volgerschap

Leiderschap kan niet zonder volgerschap. Ze maken deel uit van hetzelfde systeem. Een definitie van ‘leider’ die we ooit lazen, luidde letterlijk: ‘iemand die volgers heeft’. Dat betekent ook dat zodra de volgers stoppen met volgen, de leider geen leider meer is. En dat als de volgers maar matig volgen, de leider ook maar matig is. Kortom: leiderschap hangt samen met het succes van volgerschap.

Top-down leiderschap volstaat niet meer

Het oude top-down plaatje van leiderschap volstaat natuurlijk al lang niet meer. Maar pas op. In de praktijk leeft het nog volop. De meeste leiders die wij kennen zijn beter in spreken dan in luisteren, beter in feedback geven dan ontvangen. En bovendien, wat is dan het nieuwe plaatje? Hoe komen we los van dit lineaire top-down idee?

goed leiderschap

Leiden en volgen in evenwicht

Leiderschap gaat nog steeds over richting geven en over het stellen van kaders waarbinnen de organisatie haar werk doet. En de leider die dat goed doet, is ook vooral een ontvangende leider.

Het lineaire concept maakt plaats voor een cyclisch leiderschap. Daarin kunnen leiders ontvangen én geven, spreken én luisteren, leiden én volgen. De leider wordt een beetje meer volger. En daarmee komt er ruimte voor de volger om meer leider te worden.

Dat brengt ons in het hart van de leiderschapstransformatie van dit moment: leider en volger nemen delen van elkaars rol over.

  • De leider moet leren vertrouwen en loslaten en autonomie geven.
  • De volger moet leren zichzelf te leiden, verantwoordelijkheid te nemen en zich niet meer verschuilen achter het systeem. Of dat nu de manager is of de procedure, volgers moeten leiding nemen en zelf spanningen leren oplossen.

TEDx talk: de belangrijkste leiderschapsvaardigheden

Het Eerste Huis oprichter Jos Rovers werd uitgenodigd door TEDx om daar over cyclisch leiderschap en de meest essentiële leiderschapsvaardigheden te komen spreken.

Webinar van Linear naar Cyclisch Leiderschap

Het oude (lineaire, top-down leidinggeven) werk niet meer, het nieuwe (cyclisch leidinggeven) werkt (nog) niet. Wat is er nodig in de leiderschapstransformatie van dit moment? Hoe beweeg je van lineair leiderschap naar cyclisch leiderschap? 

Neem deel aan het webinar inclusief Q&A ronde met Jos Rovers. Je ontdekt tijdens het webinar:

  • Wat de belangrijkste vaardigheid is voor leiders van nu
  • Hoe het systeem van leiderschap en volgerschap écht werkt
  • Hoe je als leider kunt loslaten en volgen, zonder de controle te verliezen
  • Hoe je richting geeft en kaders stelt terwijl je tegelijkertijd medewerkers meer autonomie geeft
  • Wat je medewerkers nodig hebben om leiderschap te pakken en verantwoordelijkheid te nemen

>> Meld je aan voor het webinar

Leiderschap ontwikkelen bij Het Eerste Huis

In de afgelopen jaren begeleidden we al veel organisaties in deze transitie. Onze kennis van leiderschap, zelforganisatie en teamontwikkeling komen samen in korte– en langlopende programma’s in organisaties. We leren leiders leiden naar de maatstaven van vandaag. We begeleiden ze in een transformatieproces waardoor het leiders van de toekomst worden die hun volgers werkelijk weten uit te dagen in hún persoonlijk leiderschap.

Leiderschap ontwikkelen in jouw organisatie?
Bel ons. Mail ons.

Ook interessant:

Udens College
Allard van der Teems / New Nexus
Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.1 uit 10 op basis van 409 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.