Vrouwelijk leiderschap

Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in leiderschapsfuncties. Dat is een open deur. En het is ook jammer. Want bedrijven met meer vrouwelijk leiderschap maken meer winst, kennen een hogere medewerkerstevredenheid en een betere leiderschaps-efficiëntie (bronnen bij ons opvraagbaar).

Maar er is iets wat nóg belangrijker is dan vrouwen in leiderschapsposities: vrouwelijke eigenschappen in leiderschapsposities. Simpel. Een vrouw aan het hoofd, die zich gedraagt als haar mannelijke voorgangers, gaat het verschil niet maken.

Vrouwelijk leiderschap doet het beter

Er is een reden waarom vrouwelijk leiderschap het beter doet. De aller-allereerste reden is dat typisch mannelijk leiderschap gedateerd is. Niet meer van deze tijd. Evolutionair gezien is, of eigenlijk dus ‘was’, leiderschap gericht op bescherming, daadkracht en dominantie. We associëren dat als mannelijke eigenschappen. Maar onze samenleving van nu is veilig. We kunnen in hoge mate voor onszelf zorgen, en dominantie…? Come on!

Vrouwelijk leiderschap kenmerken

Andere redenen zijn dat vrouwen ten opzichte van mannen:

  • zich beter houden aan afspraken;
  • beter feedback verdragen;
  • meer energie en inspiratie geven aan het team;
  • individuele belangen en problemen in het oog houden naast de teambelangen;
  • vaker hun doelen halen.

De vraag is uiteindelijk: gaat het om vrouw of om vrouwelijk? De eigenschappen hierboven zijn niet voorbehouden aan vrouwen. Dat zou wat zijn. Het zijn vrouwelijke eigenschappen. En ze vormen een pleidooi om die veel meer te ontwikkelen in leiderschapsfuncties dan nu het geval is, zowel bij vrouwen als bij mannen als bij alle mensen.

Leiderschap is ontwikkelbaar

Het zijn stuk voor stuk eigenschappen die aan te leren zijn. We schreven enkele jaren terug al eens dat het idee van de ‘geboren leider’ hooglijk overdreven is. Eigenlijk gewoon: niet waar. Leiderschap is ontwikkelbaar. En dat is ons vak.

Het Eerste Huis traint leiders in modern mensgericht leiderschap. Onze leiderschapsprogramma’s zijn verfrissend en diepgaand. We schuwen de essentie niet. We werken aan cognitie, emotie, gedrag en betekenis. We hebben leiderschapsprogramma’s gedaan met jonge starters, voor potentials die naar directiefuncties doorstappen en voor hoger kader management. Onze ervaring is in eigen land en internationaal. Ons werk in vele branches.

Check gerust wat we voor jouw organisatie kunnen doen. Bel onsMail ons. We horen je graag.

Ook interessant:

Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.