Workshop: Organisatieontwikkeling met Theory U

Hoe zorg je ervoor dat organisaties zich positief ontwikkelen, vernieuwen en innoveren? Dat alle mensen in die organisatie achter de gewenste verandering staan? Dat het geen opgedrongen koers is van het management, maar een optimistisch samenspel van alle spelers in het veld?

In de workshop Organisatie Ontwikkeling met Theory U gaat het over kijken naar organisaties op een systemische manier. In een boeiend middagprogramma ontdek je hoe je meer deuren opent dan die er op het eerste oog aanwezig lijken. Er zijn zoveel oplossingen voor complexe problemen, maar om die te vinden is een diepgaande aanpak nodig. De Theory U aanpak is een verfrissende manier waarmee je heel de organisatie meekrijgt bij vernieuwing.

 

Wat is Theory U?

Theory U is een model voor fundamentele verandering. Tijdens het U-proces gaan mensen op een andere manier naar complexe vraagstukken te kijken. Dat resulteert in vernieuwende inzichten en diepgaande veranderingen die blijvend zijn.

Nieuwe oplossingen vinden via een circulair proces 

Het U-proces bestaat uit zeven fases die de diepte in gaan. Vanuit downloading ga je via seeing, sensing, presencing, crystallizing en prototyping naar perfoming. Tijdens een circulair proces wordt er gezocht naar oplossingen. Door verschillende kennisbronnen aan te boren, ontstaat er meer kennis en een groter inzicht waardoor vernieuwende oplossingen zichtbaar worden.

Gebruik maken van dieper gelegen kennis 

Met deze aanpak richt je je op kennis die onbewust in mensen of in het systeem aanwezig is. De U-aanpak maakt die kennis toegankelijk. Dit gaat verder dan het handelen alleen. Het komt voort uit intuïtief weten, co-creatie en collectieve wijsheid. Juist dát deel is essentieel voor fundamentele verandering en duurzame oplossingen.

De grondlegger is Otto Scharmer

Theory U is een relatief nieuwe aanpak. De grondlegger ervan is Otto Scharmer, senior docent bij het Massachusetts Institute of Technology. Theory U was aanvankelijk gericht op complexe verander-vraagstukken in de samenleving en in organisaties, maar vindt nu ook zijn weg naar individuele coaching. Deze aanpak brengt je voorbij oordelen, cynisme en angst en helpt jou of je organisatie om al het aanwezige potentieel in te zetten voor wezenlijk andere keuzes en een andere toekomst.

Theory U effectief inzetten bij organisatie ontwikkeling

Een U-aanpak geeft je de mogelijkheid om je organisatie in contact te brengen met creatie en intuïtie. De aanpak is verfrissend, stroomt als het ware vanzelf en brengt je onderin de U, in een staat van Presence. Dat kun je het best omschrijven als een contact met het ‘grotere geheel’, voorbij denken en peinzen. Daar zijn diepe en wezenlijke inzichten op basis waarvan jij, je team of je hele organisatie keuzes kan maken die een andere toekomst mogelijk maken. Er kan dan werkelijk iets nieuws ontstaan.

De workshop

Je leert wát Theory U precies is en hoe je het kunt toepassen in organisatie ontwikkeling. We gaan de diepte in door een uitvoerige toelichting van Theory U. Maar hé, dan blijft het allemaal heel cognitief en de theorieën van nu gaan juist over betrekken, ervaren en zingeven! Dus ga er van uit dat je ook aan de slag gaat. Actief oefenen met compacte interventies die je zó kunt meenemen naar je eigen werkpraktijk. Ons doel is dat jij aan het eind van de middag met enkele concrete handvatten naar huis gaat.

Wat je leert:

 • Ins en outs van Theory
  • Verschillende manieren van waarnemen
  • 4 niveaus van luisteren
  • Oplossingen laten ontstaan i.p.v. tegen de stroom in roeien
 • Werken met compacte interventies
  • Individuele oefeningen
  • Groepsaanpakken
  • Uitleg over toepassingen in teams
 • Inspiratie voor je eigen ambities in leven en werk

Iets voor jou?

Je werkt ín of vóór organisaties en je wilt het verschil maken. Je gelooft dat organiseren anders kan en je wil leren hoe. Je zoekt inspiratie en achtergrondkennis om jezelf verder te ontwikkelen als manager, leidinggevende, adviseur, coach, trainer, consultant of in wat voor rol dan ook. Herken je jezelf? Kom dan deze middag meedoen.

We bieden deze middag aan zodat deelnemers in een kort tijdsbestek kennis kunnen maken met Theory U en ontdekken hoe dat in hun eigen professie of in hun eigen organisatie verder is toe te passen. Voor verdere verdieping kun je altijd nog onze driedaagse training meemaken of een incompany programma door Het Eerste Huis laten verzorgen.

Wanneer?

Woensdag 22 april 2015
Vanaf 12.00 uur ontvangen we je graag met een heerlijke lunch.
De workshop start om 13.00 uur en is 17.00 uur afgelopen.

Locatie

Landgoed Zonheuvel
Amersfoortseweg 98
3941 EP Doorn

Investering

De prijs voor deze workshop is € 199,- (excl. btw). Dit is inclusief een uitgebreide lunch. 

Wie faciliteert de middag?

Jos Rovers leeft, onderwijst en faciliteert het U-proces. Hij begeleidt individuen, teams en organisaties en haalt daarbij het beste naar boven.  Zijn werk is gebaseerd op toepassingen van manifestatie, zingeving en bewustwording.
Afgestudeerd in de Bedrijfskunde gaf hij twintig jaar leiding in de financiële dienstverlening. Rond zijn 40e koos hij voor een tweede loopbaan, ging weer opnieuw studeren en richtte Het Eerste Huis op. Met een groep professionals richt hij zich daar op het begeleiden van individuen, teams en organisaties om het beste naar boven te halen. Hij doceert, onder andere over Theory U, aan de Vrije Universiteit in Amsterdam Leiderschap en Verandering in de postdoctorale opleiding ‘Verandermanagement’.

Op dit moment zijn er geen nieuwe data beschikbaar. Stuur ons een e-mail als je op de hoogte gehouden wilt worden.

In dit programma

Organisatieontwikkeling:
Teamontwikkeling:
Persoonlijke groei:
Leiderschap:
Coaching:

Je vrienden en collega's vertellen? Deel het nu!