Zelfsturing

Op deze pagina:

  1. In 7 stappen naar zelfsturing
  2. Whitepaper leidinggeven aan zelfsturende teams
  3. Verder met zelfsturing
  4. Gerelateerde artikelen

Het Eerste Huis is sinds 2015 de partij in Nederland op het gebied van zelfsturing. We geven trainingen en begeleiden organisaties bij de start en in de dagelijkse praktijk van zelfsturing.

We zijn de vertegenwoordigers van het werk van Frederic Laloux in Nederland (auteur van het invloedrijke boek Reinventing Organizations) en ondersteunen organisaties bij het implementeren van de Cyaan structuren en praktijken die beschreven staan in deze managementbestseller.

In 7 stappen naar Zelfsturing

Het Eerste Huis begeleidt organisaties in 7 stappen naar zelfsturing.

1. Organisatie in beeld

We leren jou en je organisatie graag kennen tijdens enkele gesprekken waarin we jullie vraag verder verkennen. We nemen je mee in onze aanpak en we maken verwachtingen helder. Daarna stellen we samen een aanpak op die passend is voor jullie organisatie.

2. Veranderteam opgeleid en plan gereed

Zelforganisatie implementeer je zelforganiserend. Wij leiden een veranderteam op in een ‘rijke’ sessie zodat het team veel informatie krijgt, consequenties overziet en de eerste acties voor zichzelf formuleert.

Na afloop heeft het team haar eigen werk vastgelegd in rollen en verantwoordelijkheden, is het eerste werkoverleg gevoerd, en zijn stappen gezet. Het team stelt in de dagen na de sessie een veranderplan op. Daarna zijn de volgende stappen relatief snel te zetten.

3. Besluit genomen en verandercirkel opgericht

Het veranderteam deelt haar plan met de leiding van de organisatie en deze draagt dan in een formeel, in consent, genomen besluit de verantwoordelijkheid voor de implementatie over aan de eerste cirkel die is opgericht: die van het veranderteam. De verandercirkel begeleidt, met onze support, de organisatie naar zelforganisatie.

4. Eerste cirkel geactiveerd

De verandercirkel neemt de eerste cirkel mee in de principes van zelforganisatie. Medewerkers brengen hun activiteiten in kaart, bundelen die in samenhangende verantwoordelijkheden en beleggen die in rollen en verdelen deze rollen onderling.

5. Werkoverleg ingericht en gevoerd

Cirkels die om zijn naar zelfsturing gaan van start met een gestructureerd werkoverleg voor hun werken ín de organisatie. Wij introduceren een overlegvorm die helderheid en veiligheid biedt en waarin medewerkers zich hun zelfsturende gedrag eigen kunnen maken.

Alle deelnemers kunnen zelf agendapunten inbrengen en ieder geeft voor zijn agendapunt aan wat nodig is om zijn spanning rondom dat punt op te lossen. De verandercirkel begeleidt eerst enkele overleggen alvorens de cirkel die zelfstandig gaat doen.

6. Continu werken aan de organisatie in Organisatieoverleg

Elke cirkel maakt zich het organisatieoverleg eigen. Daarin werkt het team áán de organisatie. Het voortdurend optimaliseren van de cyane organisatie is geen managementtaak (meer). Uiteraard gaat elk team uitsluitend over de inrichting van de eigen cirkel en niet die van andere cirkels of de organisatie als geheel.

Besluiten worden genomen op basis van integratieve- of consent-besluitvorming. De verandercirkel ondersteunt de teams hier bij. Na een poosje kunnen ze het zelf.

7. Blijvend ontwikkelen

Uiteindelijk gaat de verandering over in een proces waarin verandering een constante is. Via werk- en organisatieoverleg kunnen medewerkers en teams zichzelf voortdurend sturen langs heldere afspraken en bevoegdheden. Daar hoort bij dat ze spanningen rondom, bijvoorbeeld, vaardigheden, persoonlijke groei of teamontwikkeling op kunnen pakken en daar passende interventies voor regelen. Het Eerste Huis biedt diverse trainingen aan en kan op maat leveren wat nodig is.

Tip: bekijk hier de 7 stappen op LinkedIn en deel met je collega’s.

Leidinggeven aan zelfsturende teams?

Het leiderschap dat wendbare, zelfsturende organisaties nodig hebben, noemen we cyaan leiderschap. In ons whitepaper lees je alle ins en outs over deze vorm van leiderschap.

whitepaper leidinggeven aan zelfsturende teams

Verder met zelfsturing

Is jouw organisatie of team al gestart met zelfsturing maar lopen jullie vast op bepaalde onderdelen? Zelfsturende teams implementeer je niet in een maand, het is een blijvend groeiproces. Dus ja: een ontwikkeling naar zelfsturende teams kost tijd. Maar als het team tijdens het groeiproces geen voordelen ervaart, dan gaat er iets mis. Vastlopers zijn kansen voor verbetering.

>> Ga verder met zelfsturing (training)

Aan de slag met zelfsturing? Bespreek de mogelijkheden

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van zelforganisatie of wil je zelfsturende teams in jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je verder!


Gerelateerde artikelen:

 

Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.