COVID-19 en leiderschap. Wie durft de link te leggen?

15 juli 2020

In de afgelopen periode is onze manier van werken drastisch veranderd. Thuiswerken is genormaliseerd en wanneer we op kantoor zijn houden we 1,5 meter afstand van elkaar. De positieven noemen het een tijd van innovatie en een steile leercurve, de meer realisten zien dat we de consequenties daarvan nog niet verwerkt hebben.

Thuiswerken. Het Eerste Huis

Thuiswerken maakt mensen meer zelfsturend

Mensen zijn sociale wezens en hebben vanuit hun natuur behoefte aan contact en samenwerken. Dat hádden ze in een vorm van een fysiek team, een leider en een dagelijkse gezamenlijke richting. Thuiswerken stort hen plots in een veel meer zelfsturende functie. Ze zijn op zichzelf en moeten het werk zelfstandig inrichten. Het is een versnelling in een beweging die al gaande was: van top-down autoriteit naar een meer horizontale en bottom-up sturing van het werk.

Veel medewerkers zoeken hier nog hun weg in, maar veel leidinggevenden ook. Ze zijn opgegroeid in een andere wereld. In die wereld kwam er altijd richting vanuit een hoger echelon. En hoewel mensen graag meer vrijheid willen, heeft leiding van bovenaf ook iets geruststellends. Het geeft zekerheid. Maar de paradox is dat als mensen van bovenaf instructies krijgen, ze daar van af willen. En wanneer ze autonoom mogen zijn, willen ze juist weer graag een leider hebben die de paaltjes uitzet.

Zelfsturing begint echt met het sturen van je eigen zelf

Dáár zit hem het leerpunt. Medewerkers moeten hun zekerheid niet meer van boven af halen, maar horizontaal met elkaar realiseren. En leiders moeten dat proces ondersteunen. Het ontwikkelen van zelfleiderschap vraagt dat je een goede intieme relatie met jezelf hebt. Wanneer je op een authentieke manier in het leven staat, kun je beter contact leggen met anderen. Zelfsturing begint met het sturen van je eigen zelf.

De ontwikkeling van je eigen zelf is erg afhankelijk van je omgeving. Die bepaalt of het veilig en vertrouwd is om je eigen zelf te laten zien en om daar aan te werken. En daar komt de leider om de hoek. Leiderschap moet een bedding vormen waarin mensen aan zichzelf kunnen werken. Dat is ander leiderschap dan voorheen. Van meer masculien en richtinggevend, gaan we naar meer feminien en empathisch leiderschap. Let op; dat heeft niets met man- of vrouw-zijn te maken. Beiden geslachten hebben masculiene en feminiene talenten. Het goede nieuws is: het is zeer goed ontwikkelbaar.

Het Eerste Huis draagt al meer dan tien jaar bij aan precies dat soort groei en ontwikkeling voor medewerkers en voor leiders. We leveren intensieve programma’s waar mensen zichzelf leren kennen en ontdekken hoe ze deze kennis inzetten in hun werk.

Wil jij je meer verdiepen in horizontaal leiderschap en het sturen van je eigen zelf? Informeer naar onze mogelijkheden of maak een afspraak voor een verkennend gesprek.

Zie ook: Source of Leadership
Een leiderschapstraining voor organisaties die hun leidinggevenden een stap willen laten maken naar modern leiderschap.

  • Ontdekken, nieuwe vormen van waarnemen en communiceren, doorbreken wat niet meer werkt.
  • De eigen rol van leiders, zingeving, betekenis voor anderen, ‘reason to be’.
  • Nieuw begin, plannen, acties, stappen zetten, mensen meekrijgen.

Pagina delen
Earnie Oudejans

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Ilke Tilders

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Anne-Els

Training Transformationeel Leiderschap en Systemisch Coachen

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 uit 10 op basis van 458 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.