Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan

3 december 2017

Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan

Het onderwerp rust intrigeert mij al jaren. In 2002 woon ik tijdens mijn studententijd een half jaar in Costa Rica. Bij terugkomst in Nederland kijk ik vol verbazing naar alle mensen die rennen om een bus te halen. En gek genoeg, na een paar weken doe ik er zelf ook weer volop aan mee.

Druk, druk, druk

We passen ons snel aan onze omgeving aan. Of het nu over een land gaat of over een bedrijfscultuur. In Nederland zijn we ‘druk’ met zijn allen. Het standaard antwoord op de vraag: “Hoe gaat het?” is bijna altijd ‘druk’. Geef eens als antwoord: ‘rustig’ en kijk wat voor reacties dit oplevert.

Aandacht

Door mijn reizen naar Costa Rica, Peru, Spanje en Portugal heb ik een liefde voor de Latijns-Amerikaanse en Mediterrane cultuur ontwikkeld. De mensen in deze landen lijken meer tijd te hebben voor elkaar en voor hun dagelijkse bezigheden. Dit vertraagde tempo, de aandacht en de eenvoud spreken mij aan. Naast mijn baan bij Het Eerste Huis organiseer ik rustvakanties in Portugal en Nederland(externe link), waarbij mensen tot rust komen op de mooiste accommodaties op het platteland. Tegelijkertijd is mijn eigen zoektocht ook in balans blijven. Naast mijn hoofd gebruiken, wil ik vooral contact maken met mijn gevoel en intuïtie.

Spin-in-het-web

Bij Het Eerste Huis ben ik als office-manager een spin-in-het-web. Schakelen van een telefoongesprek naar een inkomende e-mail, en dan weer naar een vraag van collega. Ik vind het leukén tegelijkertijd vergt het veel energie. Daarnaast is ons werk vaak hectisch. We verzetten veel werk met elkaar. De trainingen die we aanbieden gaan vaak over ‘being’, echter op kantoor is het vooral ‘doing’. Je had het misschien anders verwacht, maar ook bij Het Eerste Huis is het dus niet altijd rustig! We hebben piekdrukte in de perioden waarin we veel trainingen en events organiseren. We willen tegen elke klant ‘ja’ zeggen én goede kwaliteit leveren in alles wat we doen. De bedrijfscultuur bij Het Eerste Huis is ook heel Nederlands J.

Even snel

Mijn persoonlijke doel is meer rust brengen binnen Het Eerste Huis. Dit is nog niet geheel gelukt, maar er zijn wel stappen gezet. Het verbod op het woord ‘even’ en ‘even snel’ heb ik ingevoerd. Al betrap ik mijzelf er soms op dat ik het ook gebruik. We spreken elkaar aan op het moment dat er een onrustige sfeer is. Door vanuit rollen te werken is het duidelijker wie waar verantwoordelijk voor is. En de processen zijn meer-en-meer gestandaardiseerd, waardoor ik er in mijn werk op kan vertrouwen dat alle stappen worden uitgevoerd. En juist in de momenten van rust ontstaan de gesprekken over dingen die er spelen, zijn we creatiever en ontstaat er verbinding.

Tips voor een rustige werkdag

Graag deel ik tips die ervoor zorgen dat ik mijn werkdag zo relaxed mogelijk doorkom.

  • Bij het wakker worden neem ik een moment voor mezelf. Zet een intentie voor de dag neer, mediteer of doe ik een aantal stretches, zodat ik goed met mezelf verbonden ben.
  • Als ik iets gedaan wil krijgen op een dag, zeker als het een grote taak is, begin ik daar die dag mee! Daarmee voorkom ik dat de waan van de dag me inhaalt en afleidt van wat ik die dag wil volbrengen.
  • Het prettigst werk ik als ik een hele dag voor mij heb, waarin de activiteiten kunnen ontstaan. Ik begin met één ding, daarna komt het volgende en zo ontstaat er een flow. Ik krijg dan veel meer gedaan dan wanneer ik als een razende mijn to-do-lijst afwerk.
  • Ik bouw rustmomenten in. Hoe drukker ik ben, hoe minder pauze ik mezelf gun. Juist door te genieten van een kopje koffie of thee, geef ik mezelf ruimte om mijn gedachten te ordenen en blijkt dat ik daarna weer veel efficiënter werk.
  • Lijstjes helpen mij enorm. Het geeft een tevreden gevoel om een taak af te vinken. Ik houd overzicht en kan hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden. Ik gebruik hiervoor Asana.
  • Ik zet de out-of-office aan op dagen dat ik er niet ben, zo weten mensen wanneer hun e-mail gelezen wordt of wie van mijn collega’s wel aanwezig zijn. Dit zorgt ervoor dat ik mijn vrije dagen ook écht aan andere dingen kan besteden.

Tot slot is mijn belangrijkste tip: plan je vakanties. Voorkom dat je maar door blijft gaan met werken. Leg daarom juist éérst je vakanties vast en daarna pas je werk. Je kijkt weer met een frisse blik naar je werkzaamheden, rust uit en blijft gezonder. Steeds meer werkgevers stimuleren langere vakanties bij hun werknemers. Dit pakt tenslotte ook voor hen als bedrijf positief uit.

Bij Het Eerste Huis is het trainingsseizoen afgelopen. Ook mijn vakantie staat voor de deur. De komende weken verblijf ik in een rustig dorpje aan zee in Marokko en ik kom in het nieuwe jaar weer uitgerust terug.


Pagina delen
Earnie Oudejans

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 uit 10 op basis van 458 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.