Strategiesessie? Pak het eens volledig anders aan

17 januari 2018

Strategiesessie? Pak het eens volledig anders aan

De jaarlijkse strategiesessie voor de feestdagen was, ja hoe moet je het zeggen, één pot nat met de jaren ervoor. Jullie hebben samen gewerkt aan nieuwe plannen, strategie en structuur voor de organisatie. Sinds drie jaar is ook Martin, een externe adviseur, erbij. Zijn frisse blik erbij is fijn, maar toch voelt het alsof de sessie ieder jaar minder effectief is.

Alle anderen bruisen van energie, zoals altijd in januari. Vol enthousiasme met de nieuwe plannen in hun achterhoofd. Het knaagt aan je. Je weet nu al dat als jullie aan het einde van het jaar de balans opmaken, er weinig beweging is geweest. Zo ook afgelopen jaar. Er is weinig écht veranderd in processen, bepaalde knelpunten zijn nog steeds actueel en welke nieuwe kansen zijn er nu daadwerkelijk gesignaleerd en gepakt?

Ja, hoe meer je erover nadenkt hoe sterker je verlangen is om de ontwikkeling van jullie organisatie eens fundamenteel anders aan te pakken. Maar hoe?

Pak het eens volledig anders aan met Theory U

Het klinkt als een ideaal moment om je eens te gaan verdiepen in Theory U. Met dit verandermodel maken jij en je team gebruik van andere, meer intuïtieve kennisbronnen. Dat geeft een heel andere invulling van de strategiesessie en ook de stappen die jullie vervolgens zetten zullen heel anders zijn.

De Theory U aanpak gaat voorbij het denken alleen. In plaats van plannen maken met het hoofd, benutten jullie alle zintuigen. Vanuit verbinding met het gehele systeem ontstaan er nieuwe inzichten en ideeën. Vervolgens zet je met het Theory U model deze inzichten om in prototypes. Dat wil zeggen dat je er direct mee aan de slag gaat in de praktijk. Door gewoon te beginnen met het zetten van (kleine) stappen, is er direct actie. Op die manier is snel duidelijk wat wel werkt en wat niet. Wat werkt, houden jullie vast. Wat niet werkt, laten jullie los. Je bent dus continu aan het vernieuwen, leren en bijsturen.

Stel je eens voor hoe je aan het eind van het jaar terugkijkt op afgelopen jaar. De energie van de strategiesessie is totaal anders. Door de verhelderende Theory U aanpak gaat het meer stromen, zijn nieuwe plannen gezamenlijk gedragen en werken jullie direct in het hier-en-nu aan blijvende, toekomstgerichte verandering.

Wat is nu de eerste stap?

Zorg dat je het Theory U proces en toepassingen leert kennen. Neem dat mee terug de organisatie in en pas het direct toe. Schrijf je in voor de 3-daagse training Organisatieontwikkeling met Theory U en ga aan de slag met een eigen organisatievraagstuk. Op die manier ontdek je hoe je Theory U in kunt zetten om doorbraken te creëren. Je maakt kennis met alle stappen in het proces en leert hoe je andere mensen meekrijgt in de verandering.


Pagina delen
Earnie Oudejans

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Bely Voskamp

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Zilveren Kruis

Training Organisatieontwikkeling met Theory U

Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,2 uit 10 op basis van 458 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.