Appreciative Inquiry

Appreciative Inquiry (AI) is een visie en methode die weerstand voor verandering doorbreekt. Vanuit het startpunt van onderzoeken wat er goed is, ontstaat inspiratie, energie, motivatie en concrete plannen om verder te groeien. Dit noem je Waarderend Onderzoeken. Alle partijen doen mee in een constructieve samenwerking die zich richt op daadwerkelijke verandering bewerkstelligen.

De 6-D-Cyclus van Appreciative Inquiry

De standaard opbouw van een AI-traject is de 6-V-cyclus. Je gaat van probleemstelling naar de formulering van wat wél gewenst is. Je waardeert wat er al goed gaat. Je creëert een visie die inspireert. Vervolgens ontwerp je concrete stappen die je kunt zetten, die je vervolgens uitvoert. Dit veranderproces werkt naar de gewenste toekomst toe, in plaats van weg van het probleem.

Over Appreciative Inquiry

AI is gebaseerd op het sociaal constructionisme. Er is niet één vaststaande werkelijkheid, de werkelijkheid is wat iedereen ziet en beschrijft. AI werkt met de kracht van verhalen: door verhalen te delen van wat goed is gegaan, worden alle partijen betrokken met positieve aandacht. Dat geeft inspiratie voor verandering: juist door onze houding en taal te richten van wat slecht is naar wat goed gaat, vindt direct al een verandering plaats. Stel je voor dat je op je werkplek rondloopt. Met de vraag “wat is hier allemaal mis” in je hoofd begin je alles te zien wat mis is en krijg je waarschijnlijk een negatief gevoel. Met de vraag “wat is er goed aan deze plek” ervaar je meer positiviteit. AI gebruikt deze positieve basis om op te bouwen: kijk naar de kansen en mogelijkheden.

Appreciative Inquiry en Het Eerste Huis

In onze incompany programma's en individuele coaching trajecten maken wij gebruik van deze positieve veranderaanpak. Wij bieden praktijkgerichte trainingen aan met AI als uitgangspunt.

Meer lezen over AI:

 • Artikel: wanneer gebruik je AI? 3 praktijkvoorbeelden
 • Training Appreciative Inquiry


 • Vraag de Hand-out van Appreciative Inquiry aan


  Carine Pruijt

  Training Appreciative Inquiry

  Cora van Biene, SKO De Streek

  Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

  De Volksbank

  Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

  Vissers & Werkman
  De Baskuul, SKO de Streek. Astrid Keijzer-Kaan

  Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

  Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 8.9 uit 10 op basis van 341 beoordelingen.
  Kom met ons
  in contact
  Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
  We geven je graag vrijblijvend advies.