Appreciative Inquiry

Appreciative Inquiry (AI) is een visie en methode die weerstand voor verandering doorbreekt. Organisaties zijn constant in beweging. Keer op keer blijkt: verandering is moeilijk af te dwingen. Medewerkers willen niet, plannen staan niet in contact met de praktijk en er wordt te weinig gebruik gemaakt van kleine verbeteringen. Vanuit het startpunt van onderzoeken wat er goed is, ontstaat inspiratie, energie, motivatie en concrete plannen om verder te groeien. Dit noem je Waarderend Onderzoeken. Alle partijen doen mee in een constructieve samenwerking die zich richt op daadwerkelijke verandering bewerkstelligen.

Appreciative inquiry is allereerst ontwikkeld als een set principes. Op basis van die principes is in de loop der jaren een ‘stappenplan’ ontstaan. Hiervoor wordt de 6V-cyclus gebruikt. De kern blijft echter die set van principes. Die beschrijven waarom waarderend onderzoeken werkt zoals het werkt.

De 6-V-Cyclus van Appreciative Inquiry

De standaard opbouw van een AI-traject is de 6-V-cyclus. Je gaat van probleemstelling naar de formulering van wat wél gewenst is. Je waardeert wat er al goed gaat. Je creëert een visie die inspireert. Vervolgens ontwerp je concrete stappen die je kunt zetten, die je vervolgens uitvoert. Dit veranderproces werkt naar de gewenste toekomst toe, in plaats van weg van het probleem.

waarderend onderzoek hand-out

Praktijkvoorbeeld Appreciative Inquiry

Nieuwe ideeën genereren is zelden het probleem bij een verandering. Vaak zitten er ook genoeg goede ideeën bij; van de manager, een consultant of een teamlid. Toch gaat het dan mis in de uitvoering. Niet genoeg draagkracht, heet dat dan. Appreciative Inquiry pakt dit anders aan. Met de AI aanpak werk je als team collectief aan de gewenste situatie: wat vinden we met z’n allen een waardevol doel? Ieders stem stelt in elke stap van Appreciative Inquiry – alle stakeholders zijn betrokken.

Het uitgangspunt van deze aanpak is dat de oplossing in de groep aanwezig is en niet even van buitenaf bedacht kan worden – “the answer is in the room”. Op het moment dat je als team weet waar je meer van wilt, bedenken alle teamleden individueel mogelijke oplossingen. Alle ideeën waar zij energie van krijgen, worden opgepakt. Als iemand een oplossing niet ziet zitten, kiest het team hoe ze daarmee omgaan. Pakt iemand anders het op? Zitten er nog haken en ogen aan? Wat is een mogelijk ander plan? Plannen krijgen een hele praktische component door ieder te laten uitspreken wat zij gaan doen. Draagkracht ontstaat door betrokkenheid bij het proces en de besluitvorming, door het gedeelde gevoel van het nut en door het delen van de verantwoordelijkheid.

Over Appreciative Inquiry

AI is gebaseerd op het sociaal constructionisme. Er is niet één vaststaande werkelijkheid, de werkelijkheid is wat iedereen ziet en beschrijft. AI werkt met de kracht van verhalen: door verhalen te delen van wat goed is gegaan, worden alle partijen betrokken met positieve aandacht. Dat geeft inspiratie voor verandering: juist door onze houding en taal te richten van wat slecht is naar wat goed gaat, vindt direct al een verandering plaats. Stel je voor dat je op je werkplek rondloopt. Met de vraag “wat is hier allemaal mis” in je hoofd begin je alles te zien wat mis is en krijg je waarschijnlijk een negatief gevoel. Met de vraag “wat is er goed aan deze plek” ervaar je meer positiviteit. Appreciative Inquiry gebruikt deze positieve basis om op te bouwen: kijk naar de kansen en mogelijkheden.

soar analyse

Appreciative Inquiry en Het Eerste Huis

In de training Appreciative Inquiry leer je de grondbeginselen van Appreciative Inquiry toepassen. Dat begint altijd met het stellen van een waarderende vraag – vertel over een keer dat het goed ging. Een vraag is immers ook een interventie, en daarmee richt je de focus direct op waar de mensen en organisatie wél naar toe willen. In de training doorloop je de volledige 6-V-cyclus en leer je de verschillende stappen op diverse manieren toepassen.

Bekijk de training

In onze incompany programma’s en individuele coaching trajecten maken wij gebruik van deze positieve veranderaanpak. Wij bieden praktijkgerichte trainingen aan met AI als uitgangspunt.

Meer lezen:

Aan de slag

 

Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.