Reinventing Organizations

Frederic Laloux, auteur van de managementbestseller ‘Reinventing Organizations’, onderzocht vooruitstrevende en succesvolle organisaties die op een nieuwe manier organiseren. Hij ontdekte dat deze organisaties zeer duidelijke overeenkomsten hebben zoals de wijze waarop ze gestructureerd zijn en omgaan met besluitvorming. In de geschiedenis van organisaties is duidelijk terug te zien dat we een aantal verschuivingen hebben meegemaakt. Laloux omschrijft deze paradigma's aan de hand van kleuren. De moderne organisaties die hij heeft onderzocht, benoemd hij als cyane organisaties.3 grote doorbraken in cyane organisaties

Drie grote doorbraken staan centraal bij de moderne organisaties die Laloux onderzocht.

Zelfsturing

Cyane organisaties hebben de sleutel ontdekt om, zelfs grootschalig, effectief te opereren met een systeem dat uitgaat van gelijkwaardige relaties, zonder behoefte aan hiërarchie of consensus.

Heelheid

Cyane organisaties nodigen ons uit om het geheel van wie wij zijn mee te nemen naar ons werk. Organisaties zijn altijd plekken geweest die mensen beperken in hun heelheid. Rationaliteit heerst als een koning, terwijl onze emotionele, intuïtieve en spirituele kanten zich vaak onwelkom, niet op hun plaats voelen. In de cyane organisatie is daar wel plek voor.

Evolutief doel

Cyane organisaties organiseren zich actief rondom een evolutief doel dat continu in ontwikkeling is. Dit doel geeft bestaansrecht aan de organisatie en gaat over de waarde die zij toevoegt aan de wereld. Dit is een iteratief proces waarbij alle leden van de organisatie actief luisteren naar wat de organisatie te doen heeft in de wereld en daar naar handelen.

De praktijk van Cyane organisaties

De praktische toepassingen en uitvoering van deze nieuwe vorm van organiseren vormen een belangrijk onderdeel in het boek Reinventing Organizations. Met zeer uitgebreide praktijkcases van organisaties, waaronder Buurtzorg Nederland, FAVI en Patagonia, krijg je een duidelijk beeld van de toepassingen in de praktijk.

Frederic Laloux benadrukt dat zijn boek geen stappenplan is voor een kant-en-klaar nieuw organisatiemodel. We staan aan het begin van het Cyane paradigma en daarmee zal de concrete invulling doorontwikkelen. Het boek is een sterk onderbouwde blauwdruk voor hoe we bedrijven en instellingen op zo’n manier kunnen organiseren dat ze het werk heel veel productiever, vervullender en betekenisvoller kunnen maken.


Zelf aan de slag?

Wil je zelf gaan werken met zelfsturing, heelheid en evolutief doel? Neem deel aan: 

Gebaseerd op het inspirerende werk van Frederic Laloux, Reinventing Organizations, leer je in de training Implementeren van Zelfsturing de belangrijkste principes van een cyaan organisatie aan den lijve kennen. Je kunt ook deelnemen aan de ervaringsgerichte workshop Zelforganisatie (voorheen Reinventing Organizations).

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ontdek wat de Reinventing Organizations adviseurs van Het Eerste Huis kunnen betekenen voor jou en je organisatie. Mail: [email protected], bel: 030-6772513.

Blog: 7 principes van zelforganisatie

Meer lezen over de 7 principes van zelforganisatie? Bekijk onze 7-delige blog:
Carine Pruijt

Training Appreciative Inquiry

Cora van Biene, SKO De Streek

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

De Volksbank

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Vissers & Werkman
De Baskuul, SKO de Streek. Astrid Keijzer-Kaan

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 8.9 uit 10 op basis van 341 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.