Reinventing Organizations

Frederic Laloux, auteur van de managementbestseller ‘Reinventing Organizations’, onderzocht vooruitstrevende en succesvolle organisaties die op een nieuwe manier organiseren. Hij ontdekte dat deze organisaties zeer duidelijke overeenkomsten hebben zoals de wijze waarop ze gestructureerd zijn en omgaan met besluitvorming. In de geschiedenis van organisaties is duidelijk terug te zien dat we een aantal verschuivingen hebben meegemaakt. Laloux omschrijft deze paradigma’s aan de hand van kleuren. De moderne organisaties die hij heeft onderzocht, benoemd hij als cyane organisaties. In de training Verder met Zelfsturing leer je de aanpakken uit Reinventing Organizations toepassen in de praktijk.

Doorbraken in cyane organisaties

Bij cyane organisaties horen drie doorbraken die een fundamentele uitdaging vormen voor onze huidige kijk op management. Deze doorbraken staan centraal bij de moderne organisaties die Laloux onderzocht.

  • Zelfsturing

Cyane organisaties hebben de sleutel ontdekt om, zelfs grootschalig, effectief te opereren met een systeem dat uitgaat van gelijkwaardige relaties, zonder behoefte aan hiërarchie of consensus.

  • Heelheid

Cyane organisaties nodigen ons uit om het geheel van wie wij zijn mee te nemen naar ons werk. Organisaties zijn altijd plekken geweest die mensen beperken in hun heelheid. Rationaliteit heerst als een koning, terwijl onze emotionele, intuïtieve en spirituele kanten zich vaak onwelkom, niet op hun plaats voelen. In de cyane organisatie is daar wel plek voor.

  • Evolutief doel

Cyane organisaties organiseren zich actief rondom een evolutief doel dat continu in ontwikkeling is. Dit doel geeft bestaansrecht aan de organisatie en gaat over de waarde die zij toevoegt aan de wereld. Dit is een iteratief proces waarbij alle leden van de organisatie actief luisteren naar wat de organisatie te doen heeft in de wereld en daar naar handelen.

whitepaper leidinggeven aan zelfsturende teams

Breng Reinventing Organizations in de praktijk

Organiseren op basis van zelfsturing werkt alleen wanneer er een ijzersterk fundament aan ten grondslag ligt. Medewerkers presteren beter wanneer ze zich voortdurend ontwikkelen, werk doen dat voor hen betekenis heeft en ze een flinke mate van autonomie hebben. De 3-daagse training is er volledig op gericht om je te leren zelforganisatie te implementeren. De training borgt een aanpak waarin ruimte is voor wat mensen doen, hoe ze het doen en wie ze daarin zijn.

Leer werken met de inspirerende theorie van Frederic Laloux in de 3-daagse training Verder met Zelfsturing. Je leert de belangrijkste principes van een cyaan organisatie aan den lijve kennen.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op en ontdek wat de Reinventing Organizations adviseurs van Het Eerste Huis kunnen betekenen voor jou en je organisatie. Mail: contact@heteerstehuis.nl, bel: (085) 301 87 41.

Blog: 7 principes van zelforganisatie

Meer lezen over de 7 principes van zelforganisatie? Bekijk onze 7-delige blog:

Meer over zelfsturing, Reinventing Organizations en Frederic Laloux

Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.