Teamgevoel

Drie jaar thuiswerk, telewerk en hybride werken, eist zijn tol. De broodnodige sociale verbinding tussen teamleden is steeds meer zoek. Collega’s weten nauwelijks wie de mensen zijn die zich hun collega noemen. Leidinggevenden moeten alle zeilen bijzetten om samenbinding en teamgevoel te creëren. Het team is nauwelijks nog een team, maar eerder een groep van mensen die toevallig op één afdeling werken. 

Enige jaren terug was telewerken iets voor ‘er bij’. Het uitgangspunt was dat je op kantoor werkte en daarnaast kon je af en toe eens een dag per week vanuit huis werken. Sommige werkgevers gingen daar ruimhartig mee om, anderen waren voorzichtig. En niet onterecht, zo blijkt nu.

Teamgevoel ontbreekt

Drie jaar na de eerste Corona maatregelen, merken werkgevers dat het team geen team meer is. Mensen hebben te weinig binding met elkaar én met de organisatie.

Het is ook wel verklaarbaar. Patrick Lencioni kwam in 2002 met zijn belangrijke werk over het functioneren van teams. Hij beschrijft dat er 5 voorwaarden zijn die, achtereenvolgens, het succes van een team bepalen. Elke voorwaarde die níet vervuld wordt, betekent dat het team de daarop volgende voorwaarden ook niet kan realiseren. Lekker dan. We hoeven alleen maar de eerste voorwaarde te kijken om te zien waarom het mis gaat.

Piramide van Lencioni

De basis van de fameuze Piramide van Lencioni heet ‘Vertrouwen’. En dat wordt gedefinieerd als ‘kwetsbaarheid durven tonen’. Vergeet alle stoere verhalen van: ‘wij vertrouwen elkaar’, want waarschijnlijk is dát niet wat Lencioni er mee bedoelt. Het gaat niet om het vertrouwen van ‘afspraak = afspraak’ of dat je feedback mag geven en ontvangen.

Het gaat er om dat je  dat wat moeilijk is met elkaar kunt delen en de basis daarvoor is dat collega’s elkaar kennen. Echt kennen. Niet hoeveel kinderen ze hebben en voor welke voetbalclub ze zijn. Echt kennen is elkaars menszijn kennen. Weten wat iemand moeilijk vindt, wat iemand klein maakt, of houdt. Weten waarom iemand doet wat ie doet.

hand-out lencioni piramide

Vertrouwen in het team

Dat soort verdiepte kennis van elkaar levert vertrouwen op. Als je onderling aan kunt geven wat je níet zo goed kunt, en het team kan dat voor elkaar dragen, kijk, dan heb je een team dat elkaar vertrouwt. Door en door. En zo’n team is in staat om wanneer het moeilijk is, op de tweede laag van de piramide, er met elkaar uit te komen. Dat effent de weg verder omhoog in het model, op weg naar succes.

Teamgevoel versterken

Het Eerste Huis begeleidt teams om onderling sterker te worden en successen te boeken. Meer weten? Neem vooral contact met ons op.

Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.