De drie grootste misverstanden over zelfsturing

28 maart 2017

Misvatting 1: Geen baas = iedereen kan doen wat hij of zij wil

Veel mensen veronderstellen dat zelfsturing betekent dat er geen structuur is, dat alles informeel en chaotisch is. De verkeerde veronderstelling is hier: ‘Geen baas = iedereen kan doen wat hij of zij wil.’ Dat is niet het geval. Er zijn bij zelfsturing, precies zoals in de natuur, structuren en coördinatiemechanismen. Mensen werken in afgebakende rollen en er zijn bepaalde processen voor de besluitvorming, voor het omgaan met conflicten enzovoort.

Misvatting 2: Zelfsturing = besluitvorming via consensus = eindeloos vergaderen

Hierbij is de gebruikelijke opvatting: ‘Zelfsturing = besluitvorming via consensus = eindeloos vergaderen.’ Wees gerust: dat is niet het geval. Zelfsturende organisaties werken met besluitvormingsmechanismen die zowel eenvoudiger als krachtiger zijn dan consensus. In feite zijn er bij zelfsturende organisaties vaak veel minder vergaderingen dan in de huidige werkomgevingen.

Zelfsturing

Misvatting 3: Zelfsturing is experimenteel en heeft zich niet bewezen

Nog een misplaatste opvatting: de materie is nog altijd experimenteel en zich niet heeft bewezen. In werkelijkheid zijn er organisaties zoals W.L. Gore, de producent van Gore-Tex, Morning Star, een tomatenverwerker, en andere bedrijven die al tientallen jaren met zelfsturing werken. Zij hebben economische bloei en neergang meegemaakt en zijn opmerkelijk veerkrachtig gebleken – zoals ecosystemen. Veerkrachtiger in feite dan de meeste traditionele organisaties.

Zelfsturing

Uit: Reinventing Organizations, geïllustreerde versie (p.62).

‘Reinventing Organizations: de geïllustreerde versie’ geschreven door Frederic Laloux nu verkrijgbaar!

>> Klik hier om te bestellen

Meer weten over werken met rollen en zelfsturing?

Download ons uitgebreide whitepaper Leidinggeven aan Zelfsturende Teams . Daarin lees je onder andere over de transitie in leiderschap en cultuur.

Whitepaper Leidinggeven aan Zelfsturende Teams

Hebben jullie in de organisatie al een eerste stap gezet op weg naar zelfsturing, maar loopt het ergens vast? Neem vooral contact met ons op om te sparren wat een volgende stap kan zijn voor jullie.

Wil je meer leren over zelfsturende organisaties? Sla het wereldberoemde boek ‘Reinventing Organizations’ van Frederic Laloux er eens op na.

Zelf aan de slag?

Gerelateerde artikelen


Pagina delen
Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.1 uit 10 op basis van 417 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.