De rol van een crisis: Waarom business as usual geen goed idee is

30 april 2020

Corona treft de wereld op een ongekende manier. Het openbare leven is zo goed als stilgelegd, wat ’normaal menselijk gedrag’ is, is opeens bij wet verboden en de economie loopt enorme averij op. Velen hopen op een snel einde van de maatregelen om het gewone leven weer op te pakken. In veel organisaties draait het werk intussen gewoon door, zij het online, virtueel of op afstand. Veel is gericht op business as usual. En dat is jammer; een crisis moet je niet oplossen, een crisis heeft een functie. We worden allemaal uitgenodigd om die betekenis voor onszelf te vinden. Daardoor kunnen we transformeren. En als we die transformatie voor onszelf eenmaal doorhebben, ja dan pas is het tijd om de crisis ook op te lossen.

Eerst luisteren, dan doen

Mijn Tao leraar zei eens: ‘als je een flink probleem hebt, houden!’ Daarmee wil hij niet zeggen dat de hele mensheid opgezadeld moet worden met problemen. Hij maakt duidelijk dat problemen, of het nu grote rampen zijn of kleine gedoetjes, je brengen bij je groei. Elke groeistap komt voort uit een eerdere belemmering. Zonder wrijving geen glans. Zonder problemen geen leerpunten. De Coronacrisis moet je dus niet oplossen, je moet ernaar luisteren.

Stel dat de Corona crisis een stem had, wat zou zij -volgens De Dikke Van Dale is crisis vrouwelijk; waarschijnlijk omdat je er zoveel van kunt leren- jou zeggen? Welke boodschap voor jouw leven, jouw werk of jouw groei ligt er in deze kans opgesloten? Kun je alle Skypes, Zooms, Facetimes en MSTeams even stilzetten en verstillen? Wat hoor je dan, wat klinkt er door in deze situatie, wat ontdek je voor jouw ontwikkeling? Wat heb je te doen?

Stilzitten en loslaten

Als er iets nieuws op je af komt, dan moet je wél een plaats hebben waar het kan landen. Als je hoofd volgeladen is met oude gewoonten en overtuigingen, is er geen ruimte voor iets nieuws. Ook daarom is business as usual dus geen goed idee; het houdt je vast in oude patronen. Stop even met werken, met je patronen en met wat je altijd al deed. Sta stil en ontdek wat je in deze crisis los mag laten. Het zijn de ideeën en concepten die je niet meer dienen. Hoogstwaarschijnlijk hébben ze je wél gediend. Ze waren nodig om tot hier te komen, maar nu maak je plaats voor iets nieuws. Wat laat jij los, wat ruim je op? Ikzelf heb na 6 weken hard werken-op-afstand nu een week vrij. Ik neem tijd om te verstillen en reflecteren. Ik maak ruimte voor vernieuwing, want die komt er gegarandeerd aan.

Een nieuwe cyclus

Het Eerste Huis bestaat deze maand 10 jaar. In die 10 jaar hebben we altijd vernieuwd en zijn we een leidende organisatie geweest in transformaties en progressieve organisatie ideeën. Dat willen we blijven doen. In de komende 10 jaar gaan we daarmee door, maar op weer een andere manier dan we gedaan hebben. De vernieuwing komt vanzelf op ons af, daar hoeven we niets voor te doen. Wat nodig is, is stil staan, luisteren, loslaten, plaats maken. Wij doen even niets. Wat is jouw groei-besluit in deze crisis?

Theory U

Wat ik hierboven beschrijf sluit aan bij Theory U. Deze methode geeft veel ruimte om te luisteren naar wat er is en wat zich aandient als kans of oplossing. Luisteren naar de situatie in plaats van het ter plekke willen oplossen van een probleem. Je maakt gebruik van presencing: voelen, zien en uiteindelijk laten gaan wat niet meer past of werkt in het hier en nu.

Spreekt dit jou aan en wil je hiermee verder werken? Bekijk bijvoorbeeld de fysieke training Coachen met Theory U of Organisatieontwikkeling met Theory U. Bekijk onze trainingspagina voor de actuele data en informatie.

Ben je benieuwd wat Theory U kan bieden voor jouw organisatie? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.


Pagina delen
Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Cadanz Welzijn

Training Appreciative Inquiry

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Y/aim

Training Appreciative Inquiry

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,1 uit 10 op basis van 450 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.