Drie waarheden bij het implementeren van Zelforganisatie

16 augustus 2021

Drie waarheden bij het implementeren van Zelforganisatie

Drie waarheden bij het implementeren van Zelforganisatie:

  1. Het weghalen van het middelmanagement maakt de organisatie niet zelfsturend
  2. Zelforganisatie is geen hype
  3. Zorg voor een zelforganiserend besturingsmodel

Als mede-uitgever van Frederic Laloux’ boek Reinventing Organizations zijn we expert van het eerste uur als het gaat over zelfsturing of zelforganisatie. O ja, we gebruiken de termen door elkaar; geloof ons, er is weinig verschil. Al enkele jaren begeleiden we organisaties in hun weg naar zelfsturing en we hebben geleerd wat werkt en wat niet.

Zelforganisatie vraagt een doordachte, heldere structuur waarin rolomschrijvingen, beslissingsmodellen en adviesprocedures tot in de puntjes zijn uitgewerkt en toegewezen. Daarnaast moeten mensen klaar zijn om in zo’n structuur te kunnen werken. Het Eerste Huis ondersteunt organisaties bij het inrichten van zo’n structuur en begeleidt mensen naar een nieuwe manier van werken. Drie belangrijke inzichten delen we graag met je.

1. Het weghalen van het middelmanagement maakt de organisatie niet zelfsturend

Te vaak hebben we bij klanten gezien dat de stap naar zelforganisatie mislukt. Dat komt omdat oud-organiseren op nieuw-denken wordt toegepast. Na 150 jaar hiërarchisch organiseren, vraagt de stap naar zelfsturing echt veel meer dan simpelweg het middel-management weghalen en met elkaar overal over gaan besluiten. Dan lopen veranderingen vast en raken mensen gefrustreerd. Dat is echt jammer en niet nodig. Ontwikkel medewerkers, train hen in hun persoonlijk leiderschap en zorg dat zij de verandering aan kunnen.

2. Zelforganisatie is geen hype

Zelforganisatie is geen hype. We kunnen namelijk niet wegblijven van toenemende deskundigheid en autonomie van medewerkers. Daarnaast is er een toenemend belang van zingeving en bevlogenheid in je werk. Wanneer medewerkers deskundig en bevlogen zijn, komt al snel de vraag op hoeveel ‘baas’ je dan nog nodig hebt. Professionals doen het beter met weinig sturing. Sturing door het systeem is motiverender dan sturing door een leidinggevende.

3. Zorg voor een zelforganiserend besturingsmodel

Organiseren op basis van zelfsturing werkt alleen wanneer er een ijzersterk fundament aan ten grondslag ligt. Zelfsturend organiseren gaat veel verder dan ‘ze mogen het zelf besluiten’. Je werkt met heldere rolomschrijvingen, beslissingsmodellen en overlegvormen. Mensen presteren beter wanneer ze zich voortdurend ontwikkelen, werk doen dat voor hen betekenis heeft en ze een flinke mate van autonomie hebben.

De belangrijkste voordelen van zelfsturing:

  • Je werkt sneller en flexibeler dan traditionele structuren.
  • Je krijgt bevlogen mensen die het beste uit zichzelf halen.
  • Er komen betere beslissingen doordat de juiste personen leiding nemen via hun rollen.
  • Je bespaart veel tijd door een effectieve overlegstructuur en procedures.
  • Er ontstaat innovatiekracht door het optimaal benutten van kennis in de organisatie.

Onze aanpak noemen we Gestructureerde Zelforganisatie. Een veelomvattende aanpak die mensen en systemen effectief verandert. Ontdek hoe zelfsturing in jouw organisatie een rol kan spelen. Wat is het, hoe doe je het, hoe maak je het tot een succes. Op onze compacte middagworkshop Zelforganisatie hoor je alles wat je weten wilt.

Daarnaast bieden wij de Training Verder met Zelfsturing aan. In deze 3-daagse training ga je de diepte in met zelforganisatie. De training is speciaal opgezet voor zelfsturende teams waarbinnen nog niet alles soepel loopt en voor teams (en begeleiders) die willen beginnen zonder de beginnersfouten te hoeven maken.


Pagina delen
Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.1 uit 10 op basis van 417 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.