Online trainen en toch verbondenheid, het kan echt!

16 juni 2020

Het is een heerlijk warme dinsdagochtend, de warmste dag van de week. De zon schijnt boven mijn speciaal voor het online lab ingerichte werkplek. Laptop op verhoging, extra lang draad aan m’n headset voor bewegingsvrijheid. ’s Avonds nog een plant van de woonkamer naar m’n werkkamer verplaatst. Immers, groen op de achtergrond geeft rust. Het begin van een 6 weken lang, wekelijks intensief ritueel tussen 10 en 12 uur. Het online lab Appreciative Inquiry, de Kracht van Waardering.

De kracht van verstilling is er ook online

Het eerste uur is best spannend, ik ben zelf veel aan het woord, de rest is op mute. Er is op sommige momenten minder interactie dan tijdens een offline training. We beginnen met een geleide meditatie om te landen en dit werkt goed. Ik merk dat er daarna al meer verbinding is, we voelen dat we dit samen doen. De verbinding in de groep groeit, zeker na de oefening waarvoor ze naar buiten gaan en al bellend een zelfonderzoek doen.

In dit outdoor zelfonderzoek zijn er twee rollen. De één oefent in aandachtig luisteren en biedt 8 minunten lang een ‘holding space’. Door gewoon ‘er te zijn’ en te luisteren ontstaat een ruimte waarin vrijuit gepraat kan worden. De ander ordent in deze 8 minuten al pratend zijn herinneringen en gedachten. Stilte mag. Wat zijn momenten geweest in je leven die je inspireerden, waardoor je anders naar de wereld ging kijken? En als je dat doortrekt naar het hier en nu, waar mag nu dan meer leven in? De persoonlijke ‘affirmative topics’, oftewel de positieve onderzoeksvragen waarbij je in eerste instantie zelf het object van onderzoek bent, krijgen vorm. Je leert jezelf en uiteindelijk de ander positieve vragen te stellen waarmee je tot nieuwe inzichten komt. Als luisterend oor leer je hoe je een gesprek niet hoeft te leiden, maar hoe het zichzelf vormgeeft doordat jij alleen maar luistert en er bent. De groep eindigt met veel energie en genoeg waarderende vragen om de komende week over te mijmeren.

Een onderdompeling in de Love Shower

De week erna meldt iedereen zich weer keurig net voor tienen en halen we de positieve kern en kwaliteiten uit persoonlijke succesverhalen. Eén voor één vertelt iedereen zijn of haar succesverhaal waar diegene trots op is. We gebruiken de chat om kwaliteiten van de verteller bij te houden en ‘pinnen’ de verteller die zo vol in de schijnwerper staat. De lijst aan talenten, vaardigheden en andersoortige kwaliteiten voelt voor de verteller als een love-shower, duidelijk van het gezicht af te lezen. Mooi om te zien.

Ik was wel klaar met die Zoom sessies, maar deze 2 uur geeft me elke keer een enorme energie boost!

We voelen de energie groeien, waar we met Appreciative Inquiry zo dankbaar gebruik van maken om te komen tot generatieve ideeën en een andere, waarderende manier van kijken. Deze energie kun je gebruiken om het maximale uit jezelf te halen: waarvan krijg je energie, waar was je goed in tijdens jouw succesverhaal en hoe kun je hier meer van doen? Alles dat je aandacht geeft, groeit. Je ondergaat zelf wat de kracht van de methodiek is. Een deelnemer merkt op: “ik was wel klaar met die zoom-sessies, maar deze 2 uur geeft me elke keer een enorme energie boost, mijn wekelijkse arbeidsvitaminen!” Een ander: “Ik ervaar nu dat je eerst zelf met deze vragen aan de slag moet, om er daarna goed in de praktijk met een ander mee te kunnen werken”. Appreciative Inquiry, ook online, in optima forma!

Heeft het verhaal van onze trainer Rudi Hartmans jou geïnspireerd en zou je zelf ook wel aan de slag willen met de kracht van waarderen? Wij starten weer met de fysieke Appreciative inquiry training! Bekijk hier de startdata van Appreciative Inquiry. Verandert er iets in de Corona maatregelen in het najaar, dan geven wij de training mooi weer online, want we hebben gezien dat ook dit een succes is.

Vraag hier de brochure aan van de training Appreciative Inquiry

Pagina delen
Gemeente Almelo

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Ilke Tilders

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Cadanz Welzijn

Training Appreciative Inquiry

Anne-Els

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Y/aim

Training Appreciative Inquiry

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,1 uit 10 op basis van 450 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.