Toekomstklaar met regeneratieve logica

4 april 2017

Boeksamenvatting Een compleet nieuwe logica voor organisatieleiders. Dat heeft Giles Hutchins te bieden in ‘Toekomstklaar - Werken aan betekenisvolle organisaties’. De ‘organisatie-als-machine’-metafoor gaat plaatsmaken voor ‘de-organisatie- als levend-systeem’-metafoor.

Regeneratieve organisaties

Afstand nemen van het aloude sociaal-darwinistische wereldbeeld (eten of gegeten worden, wees zelfzuchtig, dan win je de strijd om het bestaan) en een geheel ander perspectief omarmen. Een perspectief dat uitgaat van een meer participatief wereldbeeld, dat is gebaseerd op verbinding van individuen en groepen met elkaar, maar ook met de natuur. Dat hoopt Giles Hutchins te bereiken als organisatieleiders en andere besluitvormers zijn nieuwe boek Toekomstklaar - Werken aan betekenisvolle organisaties (Engelse titel: Future-Fit) lezen. In zijn vorige boeken The Nature of Business en The Illusion of Separation duidde Hutchins deze nieuwe manier van benaderen al door een aantal abstracte ideeën te bespreken over organisatiestructuren als zijnde ‘organisch en levend’. In Toekomstklaar komen deze ideeën ook aan bod, maar het is veel meer een pragmatisch boek met anekdotes, praktische oefeningen, reflectievragen en praktijkvoorbeelden voor het creëren van ‘regeneratieve organisaties’. Het zijn organisaties die vanuit een fundamenteel andere logica werken dan voorheen.

Te veel organisaties zitten vast in een logica die het vermogen om zich aan te passen en zich verder te ontwikkelen in de kiem smoort.

Bron: Management Executive januari/februari 2017

Bestel Toekomstklaar: werken aan betekenisvolle organisaties Klik hier om het boek 'Toekomstklaar' direct te bestellen via onze website.


Pagina delen
Anita Sijm

Workshop Theory U

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9 uit 10 op basis van 378 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.