Wie wil je zijn?

16 januari 2020

Wie wil je zijn?

Het nieuwe jaar is al weer volop gestart. Agenda’s zijn vol, er wordt veel vergaderd en veel problemen uit 2019 zijn even sterk aanwezig in 2020. ‘Wat moeten we doen om te veranderen?” krijg ik als vraag. Ik denk dat dat niet de juiste vraag is. Wat je moet doen, weet je zeer waarschijnlijk wel. Het komt vaak neer op: leren nee zeggen, een betere balans tussen werk en privé houden, dingen doen waar je blij van wordt, je vergadertijd beperken en ga zo maar door. Mensen weten het wel maar slagen er te weinig of zelfs niet in. Of ze slagen er een beetje in en vallen dan later toch weer terug in een bekend patroon. Niet de juiste vraag dus.

Wie wil je zijn?

Wat fundamenteler werkt, is jezelf de vraag stellen ‘wie wil ik zijn?’ Dat gaat over hóe je door het leven wilt gaan en over hoe je wilt voelen. Het is ook een vraag waarop je het antwoord niet meteen hoeft te implementeren binnen de doelstellingen van een of ander plan van aanpak. Begin eens om jezelf eenmaal per dag die vraag te stellen. Luister naar het antwoord in je. Na verloop van tijd stel je jezelf de vraag op ieder moment dat je merkt dat je iets aan het doen bent wat je liever niet wilt doen. Wie wil je zijn? Kan deze vraag je reisgenoot zijn bij alles wat je doet?

Na verloop van tijd zul je merken dat je de dingen anders gaat doen. Dat komt voort uit het feit dat jij iets anders gaat zijn; eerst zijn dan doen. De vraag ‘wie wil je zijn’ is de deur naar een diepere verandering dan ‘wat ga je doen’. In ons doen kunnen we dingen wel veranderen, maar ze lossen niets fundamenteels op. We herschikken onze prioriteiten op hetzelfde niveau van handelen en bewustzijn. Dat helpt wel, maar meestal niet voldoende en zeker niet blijvend. Wanneer je afvraagt wie je wilt zijn, ontmoet je je vraagstuk op een dieper niveau en daar komt een blijvende en geaccepteerde verandering uit voort.

Het Eerste Huis brengt programma’s die betekenis geven. Wij staan voor veranderingen die blijvend zijn. Deze nieuwsbrief laat je volop kennismaken met de mogelijkheden. Welk programma ga jij volgen?


Pagina delen
Jeanette Klompmaker

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Christel

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Wim Braaksma, NHLStenden Hogeschool

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Protion

Workshop Appreciative Inquiry

Channah

Training Impact Vergroten in Groepen

NN

Training Impact Vergroten in Groepen

Veerle

Training Transformational Presence voor Leiders en Coaches

Het Eerste Huis wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.1 uit 10 op basis van 386 beoordelingen.
Kom met ons
in contact
Hoe kunnen wij jou helpen in je persoonlijke- of organisatieontwikkeling?
We geven je graag vrijblijvend advies.