2-daagse training: Coachen met Theory U

Als mensen een vraag hebben, gebruiken ze vaak oude kennis en oplossingen bij het zoeken naar oplossingen. Ze blijven in het 'denken' circuleren. Dit zorgt ervoor dat mensen niet op een dieper niveau tot inzichten komen die de essentie raken. Door verder te gaan dan denken alleen, ontstaan er oplossingen die werken omdat ze verbonden zijn met het potentieel van mensen.   

De training ‘Coachen met Theory U’

In deze praktische, ervaringsgerichte 2-daagse ga je aan de slag met het verandermodel Theory U.
Naast het doorgronden van de theorie, doorloop je de fases die ten grondslag liggen aan het model. Je krijgt diverse tools aangereikt, je oefent met het coachen en je ervaart het model zelf door met een eigen vraagstuk aan de slag te gaan. Op die manier ga je naar huis met een mix van theorie en tools die je direct kunt toepassen in de praktijk.  

Wat is Theory U?

Theory U is een model voor fundamentele verandering. Tijdens het U-proces gaan mensen op een andere manier naar complexe vraagstukken te kijken. Dat resulteert in vernieuwende inzichten en diepgaande veranderingen die blijvend zijn.

Het U-proces bestaat uit een aantal fases die de diepte in gaan. Vanuit downloading ga je via seeing, sensing, presencing, crystallizing en prototyping naar performing. Tijdens een circulair proces wordt er gezocht naar oplossingen. Door verschillende kennisbronnen aan te boren, ontstaat er meer kennis en een groter inzicht waardoor vernieuwende oplossingen zichtbaar worden.

Met deze aanpak richt je je op kennis die onbewust in jezelf of in het systeem aanwezig is. De U-aanpak maakt die kennis toegankelijk. Dit gaat verder dan het handelen alleen. Het komt voort uit intuïtief weten, co-creatie en collectieve wijsheid. Juist dát deel is essentieel voor fundamentele verandering en duurzame oplossingen.

Theory U is een relatief nieuwe aanpak. De grondlegger ervan is Otto Scharmer, senior docent bij het Massachusetts Institute of Technology. Theory U was aanvankelijk gericht op complexe verander-vraagstukken in de samenleving en in organisaties, maar vindt nu ook zijn weg naar individuele coaching. Deze aanpak brengt je cliënt voorbij oordelen, cynisme en angst en helpt hem zijn potentieel in te zetten voor wezenlijk andere keuzes en een andere toekomst.

U-interventies bieden jou als coach de mogelijkheid om je cliënt eenvoudig in contact te brengen met creatie en intuïtie. De aanpak is verfrissend, stroomt als het ware vanzelf en brengt je cliënt, onderin de U, in een staat van Presence. Dat kun je het best omschrijven als een contact met het ‘grotere geheel’, voorbij denken en peinzen. Daar zijn diepe en wezenlijke inzichten op basis waarvan je cliënt keuzes kan maken die een andere toekomst mogelijk maken. Er kan dan werkelijk iets nieuws ontstaan.

Theorie U

 

Aan de training Coachen met Theory U zijn 4 PE punten toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Met deze PE punten kunnen NOBCO coaches hun continue ontwikkeling aantonen in een EIA assessmentprocedure, ter verkrijging van het certificaat van EMCC Foundation, Practitioner, Senior Practitioner of Master Coach. Meer informatie treft u aan op nobco.nl.

 

CC License by the Presencing Institute - Otto Scharmer

Liever Incompany?

We leveren deze training ook als ‘incompany’ variant: op maat voor jouw situatie. Neem contact op voor een gesprek.

Het programma van de training

De programma opzet is dusdanig dat het gehele U proces wordt doorlopen. Op dag één werken we in de 'linkerpoot' van de U met toepassingen rondom seeing, sensing en presencing. De tweede dag gaan we langs de rechterkant van de U weer 'omhoog' en werken we met presencing, crystallizing en prototyping. In de middag ligt de nadruk op het werken met 'social presencing theatre'; oefeningen in de ruimte die helderheid geven over te nemen acties en besluiten. 

Elk onderdeel wordt voorafgegaan door een korte inleiding over de fase in het proces en de achtergronden van het model. Daarna is er uitleg over één of meerdere coach-aanpakken, soms is er een korte demonstratie van de trainer en altijd ga je als deelnemer de interventie direct zelf toepassen. Je bent daarin afwisselend coach of coachee. 

Een uniek aspect is dat de training zelf ook als een U-proces is opgezet. Daardoor is één van de extra resultaten uit de training dat je zelf ook een stap zet rondom je eigen coachvraag. Je hebt aan het begin van de training de gelegenheid om die te formuleren. Hier is tijd en ruimte voor in het programma. Het is niet iets dat je vooraf moet voorbereiden.

Wat leer je?

In deze training leer je hoe je zelf kunt coachen en leiding geven op een systemische manier. Systemische aanpakken winnen meer en meer terrein in organisaties. Het uitgangspunt is dat elke situatie of persoon alles al heeft en weet om het eigen vraagstuk op te lossen. Om die kennis aan te boren, moet je echter voorbij het denken gaan. Met verrassend nieuwe aanpakken leer je dat naar boven te halen.

Coachen met Theory U training bij Het Eerste Huis

Iets voor jou?

Deze training is zeer geschikt voor iedereen die deze potentieelgerichte, systemische aanpak wil toepassen in coaching. Bijvoorbeeld coaches, trainers en leidinggevenden. Je begeleidt individuen en teams en wil daar nieuwe stappen in zetten die aansluiten bij complexe hedendaagse problemen in leven en werk.  

Wat vonden eerdere deelnemers?

Heel concrete toepassing van theory U, je beleeft het model aan de lijve doorheen de twee dagen aan de hand van concrete coach oefeningen. Een aanrader!

Dit was een heerlijke en zeer inspirerende training, super! Wat zou het geweldig zijn als mensen veel meer ontdekken wat er allemaal mogelijk wordt als je werkt vanuit dit veld. 

Wat een geweldige en praktische training. Coaching met Theory U maakt voor mij mogelijk wat ik al wel vermoedde, maar nog niet kon aanraken. Ik had het boek al gelezen, maar door deze training is het pas echt gaan leven.

Dank voor de inspirerende training. Mooie combinatie van Theory U en hoe je dit toepast in coaching. Vooral de oefeningen zijn heel handzaam. Ik heb direct vandaag het verschil in kunnen zetten tussen  werken vanuit problemen of het benutten van het potentieel bij de organisatie waar ik nu bezig ben.

Wat een supertraining. De vele oefeningen maar vooral de oefening die we op de laatste middag deden. Dat heeft me persoonlijk veel gebracht en ik kan er ook in mijn praktijk veel mee. Mooi werk dat jullie doen!

Ervaringen met Het Eerste Huis

Wanneer?

Woensdag 23 & donderdag 24 maart 2016 
Dag 1: ontvangst vanaf 9.00 uur. Start training 9.30 uur, einde 17.30 uur. 
Dag 2: start 9.00 uur, einde 16.30 uur. 

Waar?

Landgoed Zonheuvel
Amersfoortseweg 98
3941 EP Doorn
www.landgoedzonheuvel.nl(link is external)

Investering 

De prijs voor de gehele training bedraagt € 845,- (excl. 21% btw en arrangementskosten).

Arrangement

Je kunt kiezen uit de volgende arrangementen:
  • Optie 1: Volledig arrangement standaard 1-persoonskamer € 231,50. Inbegrepen zijn overnachting, 2x lunch, 1x uitgebreid ontbijtbuffet, 1x diner en verse koffie, thee en water in de zaal.
  • Optie 2: 8-uursarrangement € 118,50 per persoon voor twee dagen. Inbegrepen is 2x lunch en verse koffie, thee en water in de zaal.
Nadat jij je hebt ingeschreven voor de training kun je je keuze aan ons doorgeven per mail, dan zorgen wij voor de reservering bij het hotel. Na afloop van de training ontvang je een factuur van Landgoed Zonheuvel.  
*Deze prijzen zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
 

Je trainers

 

Richard Kwakernaak

Richard Kwakernaak is een specialist in duurzame teamontwikkeling en leiderschapscoaching. Hij slaat de brug tussen de zakelijke realiteit van organisaties en de behoefte van mensen aan meer verbinding en inspiratie. Hij heeft jarenlang ervaring als docent en trainer op het gebied van 'de lerende organisatie'. Toen zich hieruit Theory U ontwikkelde, was hij één van de eersten die deze nieuwe inzichten en handvatten in de praktijk inzette. Het was duidelijk een wezenlijke vernieuwing die daadwerkelijk het verschil kon maken.
Volgens Richard is Theory U uitgegroeid tot het rijkste model voor transformatie dat er is. Richard ontwikkelde samen met Het Eerste Huis diverse toepassingen voor het werk van Senge en Scharmer, was verantwoordelijk voor het programma design van 'Next Level Leadership' in 2014 en traint in open en in-company programma’s.

Paula Kolthoff

Het onderdeel 'Embodied learning' wordt verzorgd door Paula Kolthoff. Op basis van onder meer Theory U en het werk van Arawana Hayashi, een choreografe die samen met Otto Scharmer vorm geeft aan Theory U, ontwikkelde zij 'Embodied Learning'. Daarin wordt het lichaamsbewustzijn in coaching versterkt door waarnemingsoefeningen en beweging.

 
Op dit moment zijn er geen nieuwe data beschikbaar. Stuur ons een e-mail als je op de hoogte gehouden wilt worden.

In dit programma

Organisatieontwikkeling:
Teamontwikkeling:
Persoonlijke groei:
Leiderschap:
Coaching:

Je vrienden en collega's vertellen? Deel het nu!