Leergang: Embodied Leadership

Jij werkt aan vernieuwing en verandering bij organisaties, teams en individuen. Je wilt patronen doorbreken en het maximale uit situaties halen. Je gebruikt je intelligentie maar je wilt ook je intuïtie inzetten. Omdat we in onze wereld vooral gevraagd worden te denken en te praten is het bewust inzetten van ons fysieke minder bekend terrein geworden. Toch hebben we het allemaal in ons. Door delen van je bewustzijn niet in te zetten, mis je informatie en mogelijkheden. Breng daar verandering in door het trainen van je intuïtieve intelligentie. Vergroot je impact als leider in complexe tijden.

Embodied Leadership is een leergang waarin je de natuurlijke intelligentie van je lichaam opnieuw leert in te zetten. Dit geeft je meer informatie en bewustzijn. Daardoor ga je beter waarnemen en kun je bestaande patronen doorbreken en nieuwe oplossingen creëren. Tijdens de leergang onderzoek je de rol van lichaamsbewustzijn bij het ontwikkelen van jezelf of de groepen en individuen waar je mee werkt.

 

 

Wat kan je verwachten? 

Jij weet dat echte transformatie van binnen begint. Daarom is Embodied Leadership een ervaringsgerichte leergang waarin jij de natuurlijke intelligentie van je lichaam bewust leert inzetten. In een periode van drie maanden leer je gericht gebruik maken van de informatie die in je lichaam voelbaar en weetbaar is. Elke lesdag, drie in totaal, werk je aan je eigen vraagstukken door fysieke werkvormen die je naar een nieuwe bewustwording brengen. In de tijd tussen de lesdagen doe je werk je aan je eigen onderzoeksvraag en experimenteer je in de praktijk met wat je geleerd hebt. Je krijgt ook concrete feedback van je trainer. Dit geeft je handvatten om nog effectiever te werken met de onzichtbare lagen van organisaties en menselijke interactie.

De herkomst van deze aanpak ligt in het werk van Theory U. Daar heet het Social Presencing Theatre. In onze leergang doorloop je het U-proces en ontwikkel je je eigen bewustzijn én je vaardigheden om zelf te werken met de tools en aanpakken. In de tijd tussen de trainingsdagen werk je met onderzoeksvragen en oefeningen die je inpast in je dagelijks leven en werkpraktijk. Je legt ervaringen vast en bouwt je eigen vaardigheden uit om je  nieuwe inzichten maximaal te belichamen in je dagelijks werk. De leergang kenmerkt zich door veel doen, veel ervaren en veel leren over jezelf. Daarnaast leer je die ontdekkingen in te zetten in je werk met of voor anderen.

Achtergrond

In de leergang werken we met beproefde werkvormen uit Social Presencing Theatre en de Body en Mind Language methode. Social Presencing Theatre (Theory U) is ontwikkeld door Otto Scharmer en Arawana Hayashi voor het implementeren van sociale transformatie. Daarnaast maken we gebruik van werkvormen uit de Body en Mind Language methode van Jos Dolstra, waarin gewerkt wordt aan persoonlijke transformatie door de koppeling tussen lichaamshouding en levenshouding.

Iets voor jou?

Deze ervaringsgerichte leergang is ontwikkeld voor mensen die hun bewustzijn willen vergroten. Je bewustzijnsontwikkeling gaat veel verder wanneer die ook aan je lichaam gekoppeld is. Je merkt dat de analytische logica van het denken grenzen heeft. Je voelt dat andere vormen van weten en werken extra ruimte kunnen geven aan je kracht en effectiviteit. Je wilt dat in jezelf ontdekken en je wilt leren hoe je anderen daarin mee kunt nemen; medewerkers, teams, organisaties of andere systemen. Onze deelnemers zijn leidinggevenden, trainers, coaches en adviseurs die ervaren zijn in hun vak. Ze voelen dat ze met hedendaagse aanpakken het verschil kunnen maken en de systemen waar je in of voor werken, een stap verder kunnen brengen. Het programma sluit goed aan op onze andere trainingen rondom Theory UTransformational Presence en Zelfsturing. Zonder voorkennis kun je echter ook uitstekend aan deze leergang deelnemen.

 
 

Tijdens deze leergang doe je ervaringskennis op over verandering in organisaties aan de hand van ‘embodied presence’. Je leert wat jouw fysieke intelligentie is en hoe je die kunt inzetten bij het begeleiden van mensen en organisaties. Je traint de verbinding met je eigen lichaam en je ontwikkelt je sociale bewustzijn. Je ontdekt dat je beweging en waarneming in het fysieke ook je beweging en waarneming in het mentale vergroot. De werkvormen zijn onder meer geïnspireerd op het werk van choreografe Arawana Hayashi, die met Otto Scharmer Social Presencing Theatre in Theory U vorm geeft.

Je traint de verbinding met je eigen lichaam en je ontwikkelt je sociale bewustzijn. De volgende onderwerpen worden in de leergang op een ervaringsgerichte manier onderzocht:

  • De verbinding met jezelf en de verbinding met anderen. Hoe werk je aan een sterke lichaam-geest connectie zodat het contact met jezelf en daardoor met anderen optimaal is?
  • Lichaamsgeheugen: Leer over de invloed van lichaamsgeheugen en hoe je deze patronen gebruikt als basis voor persoonlijke groei.
  • Mentale weerstand en fysieke weerstand: Welke lichaamsgerichte werkvormen kunnen behulpzaam zijn bij stagnatie en weerstand?
  • De interne “staat van zijn” van de leider of coach: Fysieke voorwaarden voor het creëren van ruimte voor beweging.
  • Doorbreken van ingesleten patronen: Hoe zet ik mijn lichaam in om een nieuwe beweging te brengen in gevestigde patronen?
  • Werken met groepen en teams: Hoe werken “sociale lichamen” en wat kan ik daarmee? Welke lichaamsgerichte werkvormen bevorderen co-creatie?

De leergang Embodied Leadership is een reeks van drie trainingsdagen met begeleiding tussen de trainingsdagen op basis van vernieuwende werkvormen. Tijdens de leergang doorloop je meerdere keren het U proces en leer je hoe je jouw eigen leiderschap kracht bijzet door het méér te belichamen.

Dag 1: De verbinding tussen lichaam en geest 
We werken aan het vergroten van lichaamsbewustzijn. Je ervaart fysiek de verschillen tussen het wel en niet verbonden zijn van die twee. Daardoor begrijp je de impact op je waarnemen en handelen.

Dag 2: Lichaamsgeheugen, fysieke en mentale patronen

Ontdek hoe onbewuste overtuigingen je gewoontes creëren en hoe deze verankerd zijn in je lichaam. Je ervaart hoe je patronen kan doorbreken en hoe op andere manieren dingen voor elkaar kunt krijgen. 

Dag 3: Het sociale lichaam
Hier werk je met bewegingspatronen in de sociale context. Je leert hoe verschillende sociale contexten je bewegingsvrijheid beïnvloeden. Je maakt kennis met het begrip ‘social body’ en krijgt werkvormen om daar mee samen te werken.

Tussentijdse verdieping
In de tijd tussen de trainingsdagen werk je aan je eigen ontwikkelvraag en pas je het geleerde toe in je dagelijks leven en werkpraktijk. Je deelt je leerervaringen met onze trainer en je krijgt direct tips en aanvullingen van haar voor verdere ontwikkeling in jouw dagelijkse werk.

 

Data Leergang & Locatie 

Voorjaar 2020 
Dag 1: Datum: 12 juni 2020
Dag 2: Datum: 10 juli 2020
Dag 3: Datum: 4 september 2020

Drakenburg 
Dr. Albert Schweitzerweg 1
3744 MG Baarn
 

Najaar 2020
Dag 1: Datum: 18 september 2020
Dag 2: Datum: 30 oktober 2020
Dag 3: Datum: 4 december 2020

Gasterij Stadzigt 
Meerkade 2a
1412 AB Naarden

Voorjaar 2021
Dag 1: Datum: 19 maart 2021
Dag 2: Datum: 23 april 2021
Dag 3: Datum: 21 mei 2021

Locatie nader te bepalen

Najaar 2021
Dag 1: Datum: 17 september 2021
Dag 2: Datum: 15 oktober 2021
Dag 3: Datum: 19 november 2021

Locatie nader te bepalen

Investering

Investering: € 1.575,- (excl. btw). Dit bedrag is inclusief trainingsmateriaal, lunch, verse koffie, thee, water en versnaperingen in de zaal. 

Groepsinschrijving

Wil je met 3 of meer personen deelnemen aan deze training? Neem dan contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.

Trainer

Judy de Graaff werkt als trainer heel concreet met de onzichtbare lagen van informatie in de organisatie. Ze brengt deelnemers hierdoor bij hun eigen diepere wijsheid waardoor leren voor hen een nieuwe dimensie krijgt. Haar technische achtergrond en praktische aanpak combineert zij met een diepgaande kennis en ervaring van wezenlijke transformatie en verandering. Na haar loopbaan als Ingenieur Industrial Design Engineering en Continious Improvement Agent heeft zij zich gespecialiseerd in lichaamsgerichte transformatie. Ze is geaccrediteerd Body en Mind Language trainer, Synergoloog© en is opgeleid in Social Presencing Theatre bij Arawana Hayashi van het Presencing Institute.
 
 
Datum: 
vrijdag 18 september 2020 tot vrijdag 4 december 2020
Prijs: 
Prijs (excl. btw)€ 1 575,00
BTW 21%€ 330,75
Totaal€ 1 905,75
Locatie: 
Gasterij Stadzigt, Naarden
Datum: 
vrijdag 19 maart 2021 tot vrijdag 21 mei 2021
Prijs: 
Prijs (excl. btw)€ 1 575,00
BTW 21%€ 330,75
Totaal€ 1 905,75
Datum: 
vrijdag 17 september 2021 tot vrijdag 19 november 2021
Prijs: 
Prijs (excl. btw)€ 1 575,00
BTW 21%€ 330,75
Totaal€ 1 905,75

In dit programma

Organisatieontwikkeling:
Teamontwikkeling:
Persoonlijke groei:
Leiderschap:
Coaching:

Je vrienden en collega's vertellen? Deel het nu!